Podcast

De Oostkrant staat vol opmerkelijke verhalen uit de wijk. Maar de ruimte in de papieren uitgave is beperkt. Dat is jammer, want Oost heeft zoveel te vertellen! En soms willen we buurtgenoten gewoon wat langer aan het woord laten. Daarom introduceren we de Oostcast, de podcast van de Oostkrant, gemaakt door onze redacteur Pieter Willemsen. Ken je buurtgenoten met een onvergetelijk verhaal? Tip ons via de contactpagina.

Oostcast #5 Tulpstraat
De Tulpstraat, vlakbij de Regentesseschool, is autovrij en kent een bruisend straatleven. Bewoners Gerard Verouden en Dolly Verheul vertellen over de bijzondere avonturen die de straat beleeft en de verbindende rol die hun buurthuis de Stal daarin speelt. Al 40 jaar een leefstraat.’

Oostcast #4 Jan van Zanen, burgemeester
Buurtgenoot Jan van Zanen was jarenlang raadslid en wijkwethouder van Oost. Nu is hij burgervader van heel Utrecht. Hij vertelt over zijn liefde voor de publieke zaak en de aangename geur van lokale verkiezingen. (podcast i.s.m. DUIC)

Oostcast #3 Broos Schnetz, lokaal politicus
Broos Schnetz richtte samen met Henk Westbroek in de jaren 90 de lokale politieke partij Leefbaar Utrecht op. Op haar hoogtepunt hadden de Leefbaren 14 van de 45 zetels in de raad en bestuurden ze de stad. De voormalig horecaondernemer, investeerder en strijder voor de publieke zaak vertelt over de veranderingen in de lokale politiek, de eeuwige strijd tussen het eigen en algemene belang en over het leven in Oost.

Oostcast #2 Willem Langerak, winkelier
Winkelier Willem Langerak zit al 20 jaar met zijn ijzerwarenhandel in de Burgermeester Reigerstraat. Een oer-Oudwijker bij wie gezelligheid voorop staat. Vooral in de winter, als hij zijn etalage omtovert tot een winterwonderland vol rijdende treintjes en de halve Burgermeester Reigerstraat vertimmert tot skihut. Met een kop koffie in de hand vertelt Willem over zijn buurtje, de oude Oudwijkers, het plezier in het helpen van klanten en de glimlach van de kinderen die zich buiten vergapen aan het helikoptertje dat landt in de sneeuw.

Oostcast #1 Joan Vermeulen, actievoerder
Mevrouw Joan Vermeulen (89) uit de Willem de Zwijgerstraat heeft Oost behoed voor grootschalige sloop. In de jaren ’60 wilde de gemeente de Rijksweg 28 doortrekken naar Hoog Catherijne. Dwars door de wijk. Huizen langs de Rembrandtkade, Willem de Zwijgerstraat, Abstederdijk en Noteboomstraat zouden worden ‘geamoveerd’ om plaats te maken voor een vierbaans snelweg. Als langstlevende van het toenmalige actiecomit√© vertelt Joan over de strijd tegen de bestuurlijke arrogantie en de uiteindelijke, glorieuze overwinning bij de Raad van State in 1970.