Spreekuur Aardgasvrij

Utrecht draait in 2050 de gaskraan dicht. Elke inwoner moet dan voor koken en verwarmen een andere energiebron gevonden hebben. Oudwijk, Sterrenwijk en Wilhelminapark, bij elkaar 3.600 aansluitingen, moeten al in 2034 aardgasvrij zijn, andere buurten in Oost zijn later aan de beurt. Wat betekent dat voor jou als huiseigenaar, huurder of ondernemer?

Hulp voor bewoners
Yvette de Jong is door de gemeente aangesteld om bewoners en ondernemers in Oost te helpen bij de overgang naar aardgasvrij. Ze geeft uitleg over wat aardgasvrij inhoudt, welke maatregelen je nú al kunt nemen en welke subsidies er zijn. Ze helpt behalve huiseigenaren ook huurders, omdat die een (wettelijke) stem gaan krijgen, bijvoorbeeld bij de keuze voor alternatieve energiebronnen.

Maandelijks spreekuur
Yvette gaat de komende maanden ook spreekuren draaien. Elke tweede donderdag van de maand (10:00-12:00 uur) zit ze in Podium Oost, aanmelden is niet nodig. Het eerstvolgende spreekuur is op donderdag 11 januari. Yvette is ook bereikbaar via aardgasvrij@utrecht.nl en telefonisch via het centrale nummer van de gemeente 14-030 (vragen naar Yvette de Jong).

Buren die samenwerken
Wie met zijn buren wil gaan samenwerken, bijvoorbeeld om een alternatief voor stadsverwarming uit te werken, kan zich voor advies en hulp ook wenden tot Energie-U. Dit onafhankelijke bewonersinitiatief is in de hele stad actief en support al meerdere lokale energiecoöperaties in de stad.

Meer informatie
Oost Aardgasvrij: projectpagina (gemeente)
Tips duurzaam wonen: Jouw Huis Slimmer
Kritische visie op stadswarmte: stadsver(w)arming
Bewoners die samenwerken: www.energie-u.nl/

Yvette de Jong houdt elke tweede donderdag van de maand spreekuur in Podium Oost – foto: Arnoud Wolff

Wat is de planning in Oost?
Het afkoppelen van het aardgas gebeurt in stappen. Eerst volgt een onderzoek per buurt: wie wonen er in wat voor type woningen? En wat moet er (technisch) gebeuren? Wat zijn (haalbare) alternatieve energiebronnen? Hier gaat Yvette na de infomarkt mee aan de slag. Per buurt komt er ook een participatieplan. Daarin staat hoe je als bewoner invloed kunt uitoefenen.

Uitvoeringsplannen
Na alle onderzoeken volgt een zogenoemd uitvoeringsplan waarin is uitgewerkt hoe per buurt het aan- en afkoppelen precies in zijn werk gaat. Het uitvoeringsplan voor blok 1 (Sterrenwijk, Wilhelminapark en Oudwijk) moet in 2026 door de gemeenteraad zijn goedgekeurd, dat is al best snel! Goedkeuring voor blok 2 (Abstede en Buiten Wittevrouwen) moet in 2032 gegeven worden, gevolgd door blok 3 (Rijnsweerd, Rubenslaan en Schildersbuurt) in 2042. De inschatting is dat de uitvoering na het vaststellen van een uitvoeringsplan acht jaar duurt.

Foto: overzichtskaart van de oostkant van de stad met de volgorde waarin buurten aardgasvrij moeten worden. De deadline voor blok 1 is 2034. Blok 2 en 3 krijgen de tijd tot 2040 resp. 2050 – Bron: Gemeente Utrecht
Huidige warmtenet van Eneco in Oost