Audiotour Truus & Trui van Lier

Truus en Trui van Lier waren actief in het verzet. Truus liquideerde in 1943 de politiechef Gerard Kerlen die op het punt stond een grote groep Utrechtse joden en verzetsmensen op te pakken. Niet veel later werd Truus verraden en voor het vuurpeloton gezet. In de voortuin van Prins Hendriklaan 50A (nu ticketoffice voor het naastgelegen Rietveldhuis) staat een rood gedenkbord ter herinnering. Haar nichtje Trui runde verderop in de straat de crèche Kindjeshaven waarmee ze het leven van 150 joodse kinderen wist te redden. Over deze verzetsdaad is de indringende documentaire ‘Omdat hun hart sprak‘ gemaakt.

Wat had ik zelf gedaan?
De verhalen van Truus en Trui inspireerde theatermaker Frédérique Donker om een audiotour te maken langs de plekken in Utrecht die herinneren aan hun verzetsdaden: “Ik heb in Utrecht gestudeerd en was lid van de studentenvereniging UVSV net als Truus. Hoe was het voor een vrouw om in verzet te gaan? En wat had ik zelf gedaan? Net als Truus iemand doodgeschoten, of Joodse kinderen gered zoals Trui? Of had ik weggekeken en was ik gewoon door gaan studeren?
Ik ben theatermaker, en samen met collega Anna Huizing en negen studenten die nu lid zijn van UVSV, hebben we een audiotour gemaakt. We hebben daarvoor met elkaar veel onderzoek gedaan en teksten geschreven, waarin we nadenken over bovenstaande vragen. De studenten die meedoen hebben de leeftijd van Truus, dat maakt deze tour zo’n bijzondere ervaring.”

Audiotour
De route door het leven van Truus en Trui van Lier is ongeveer 4 km lang. De audiotour staat stil bij elf plekken. Startpunt is het gedenkbord van Truus naast het Rietveldhuis, eindpunt het narcissenmonument langs de singel. Je kunt de tour (gratis) beluisteren via de website www.vrouweninverzet.nl/audiotour/

Foto boven: Theatermaker Frédérique Donker bij het gedenkbord voor Truus van Lier in de voortuin van Prins Hendriklaan 50A, tevens startpunt van de audiotour – Arnoud Wolff