Het wonderlijke leven met honden

Marja Oosterman uit Oudwijk schreef het boek Hoe Leo Ole werd met twee van haar honden in de hoofdrol: de briard Leo, en zijn opvolger de Spaanse zwerver Baba. “Mijn boek is geen lesboek, maar een verhaal over samenleven met een hond. Over de wonderlijke voorvallen die ik met hen meemaak. Veelal positieve, en soms ook nare. Ik deel graag mijn ervaringen, niet alleen met andere hondenbaasjes, maar ook met buurtgenoten die zich afvragen of een hond iets voor hun gezin is. Ook als iemand na het lezen denkt: nee, niks voor ons een hond, dan is mijn boek tóch geslaagd.”

Puberende puppies
“Ik zie sinds de coronacrisis namelijk steeds meer puppies in de buurt, vaak ook met een debuterende eigenaar. En dat gaat niet altijd goed. Zogenoemde coronapuppies die nu een jaar oud zijn gaan puberen. Omdat puppycursussen vorig jaar geen doorgang vonden, zijn veel hondjes slecht gesocialiseerd: ze hebben niet geleerd met andere honden om te gaan, ze kunnen vaak niet goed inschatten wat hun positie is t.o.v. andere honden die ze onderweg tegenkomen. Voor volwassen honden levert dat ook stress op als ze weer eens uitgedaagd worden door een zichzelf overschattende ‘puber’. Overigens lijden de baasjes soms aan hetzelfde euvel … “

Dicht bij de natuur
In het boek beschrijft Marja ook haar ervaringen met een buurtgenoot die het niet zo op haar vorige hond had, de briard Leo. “Ik had pas laat door welke middelen de pestkop inzette om Leo weg te krijgen. Ook daar kun je tegenaan lopen. Met mijn huidige hond Baba gaat het beter. Het is een zwerfhond uit Spanje – een heel verhaal, maar dat lees je in het boek – die nog zo dicht bij de natuur staat, dat ik nog elke dag verbaasd ben hoe scherp zijn intuïtie is. En wat je dan samen meemaakt, dat is waar ik het liefste over schrijf.”

Foto: Marja Oosterman in het Wilhelminapark met haar hond Baba – Arnoud Wolff