Bakker Do Schat 90 jaar

Do Schat is 90 jaar geworden, dat is een grote felicitatie waard! Een bekende naam voor oudere wijkgenoten, want ‘Do Schat’ stond bijna 100 jaar op de pui van meerdere bakkerswinkels in Oost (oa Dillenburgstraat) en daarbuiten. Diens vader startte de bakkerij in 1923 in de Braamstraat in Oudwijk Noord. De bakkerij groeide snel, zie ook de vele bakfietsen op de archieffoto bij het 10-jarig bestaan in 1933.

Allinson Volkoren
Zoon Huib woont daar nog altijd in de buurt en kan in geuren en kleuren vertellen over zijn vader, grootvader en de familiezaak. “Onze zaak werd echt groot toen we in de jaren ‘30 Volkoren brood volgens eigen recept gingen maken. Onder de naam Allinson Volkoren lag het in de schappen van Albert heijn, tot op de dag van vandaag! Later nam mijn vader de zaak over samen met twee broers Arnold en John. Op het hoogtepunt in de jaren ‘80 hadden we meer dan 20 winkels waarvan drie in Hoog Catherijne. Overigens was de bakkerswinkel P.A. Schat aan de Abstederdijk van mijn opa’s broer, Piet, wat maar aangeeft dat ik van een zeer oude en wijdvertakte bakkersfamilie stam.

Bakkersland
In de jaren ‘70 werd onze fabriek aan de Braamstraat te klein en verhuisden we naar Overvecht en in 1992 is de zaak vanwege de noodzakelijke schaalvergroting samengegaan met de landelijke keten Bakkersland. Mijn vader Do is Oost zijn leven trouw gebleven, hij woont alweer 50 jaar in de Krommerijnwijk. Hij kreeg op zijn verjaardag hartverwarmende berichtjes, vaak van oud personeel of zelfs familie daarvan. Daar is ie trots op, want voor hem en de rest van de familie stond zorg voor personeel bovenaan, zelfs toen de zaak over ging in vreemde handen en uiteindelijk, ruim 10 jaar geleden, de poorten moest sluiten.”

Meer over de geschiedenis van bakker Schat vind je in het Nederlands Volksbuurtmuseum aan de Waterstraat in Wijk C.

Foto: oude bakkerij Do Schat aan de Braamweg (Oudwijk Noord) – Utrechts Archief