Blauwalg in Wilhelminapark

‘Pas op! Blauwalg aanwezig’ staat op borden langs de vijver van het Wilhelminapark. Een belangrijke waarschuwing: wie in contact komt met blauwalg (die eigenlijk een bacterie is) kan ernstig ziek worden. Bijvoorbeeld mensen (vooral kleine kinderen) en honden die erin zwemmen, of van het water drinken.

Teveel ganzen
Vrijdag ontdekte de oplettende vrijwilliger Hanny Sliepen van de Stichting Wilhelminapark dat het foute boel was. “Er dreef een dikke groen-blauwe, schuimende smurrie, wat duidt op snelle groei van blauwalg in het water. Meest waarschijnlijke oorzaak vormt de uitdijende nijlganzenkolonie. De ganzenontlasting heeft het water te voedselrijk gemaakt. Met warm weer vormt dat letterlijk een ideale voedingsbodem voor blauwalg.

Vers water
Mensen moeten goed uitkijken, ook voor druppels van de fontein. Normaal zorgt de fontein juist voor doorstroming en zuurstof in het water, en voorkomt algengroei. “Maar nu er blauwalg in het water zit werkt deze als een sproeiinstallatie die de ziekmakende bacterie in het rond slingert. We hebben al bij de gemeente aangedrongen om de fontein uit te zetten, maar het blijkt lastig om dat technisch snel voor elkaar te krijgen. Mogelijk gaat de gemeente de vijver doorspoelen met water uit de Minstroom. Helaas is dat water ook voedselrijk door alle restanten kunstmest in de Kromme Rijn. Een structurele oplossing zou zijn om de Nijlganzen ’te verzoeken’ het park te verlaten en elders te broeden, maar dat ligt gevoelig in deze stad.”