Boeken delen via de app

Robbin Reijnen liep als student Sociale Geografie (hoe werkt de maatschappij?) elke avond een rondje door de buurt en keek gefascineerd naar al die boekenkasten van zijn buren. “Ik vroeg me af hoe ik toegang kon krijgen tot al die boeken. Zou ik ze kunnen lenen en lezen?”

Laat je boekenkast zien
De jonge ondernemer woont inmiddels alweer een tijdje in Oost. Hij beheert ook de gele minibieb aan de Stadhouderslaan, het delen van boeken houdt hem nog altijd bezig. “Voor die overvolle boekenkasten heb ik een app gemaakt met de naam BKSY (spreek uit: boeksie). Daarmee scan je heel simpel met je smartphone de titels van je boeken, zodat anderen kunnen zien wat er in je boekenkast staat. Vervolgens kun je ze uitlenen aan wie ze maar lezen wil. Zo bouwen alle app-gebruikers één grote bibliotheek waar ze altijd wel een interessant boek kunnen vinden.”

Deel-economie
Wie een boek wil lenen kijkt in de app, zoekt contact met de boekeigenaar en maakt een afspraak om het boek op te halen. En brengt het na het het lezen weer terug, uiteraard. “De app sluit aan op de deel-economie, want boeken staan niet langer jarenlang ongebruikt in de boekenkast te verstoffen. Deze manier van boeken delen leidt ook tot leuke contacten tussen buurtgenoten, dikwijls jonge leners en oudere uitleners.”

Onderling uitlenen
In de app kun je bijhouden aan wie en wanneer je een boek hebt uitgeleend, zodat je een reminder kunt sturen. Boeken raken minder snel kwijt. “In de app kun je ook besloten groepen aanmaken met (lees)vrienden, familie, buren, medestudenten of kennissen van schoolplein of sportclub om onderling boeken uit te wisselen. Dat is nog overzichtelijker en persoonlijker.”

Collecties bijhouden
Onze app wordt ook door scholen en (bedrijfs)bibilotheken gebruikt om collecties te beheren en om (studie)boeken onder docenten, leerlingen en medewerkers te laten rouleren. Dat is een dienst waar we geld voor vragen om de kosten van de app te dekken. We werken ook aan de mogelijkheid om boeken weg te geven of als tweedehands te verkopen. Dat maakt de app interessant voor een grotere groep lezers. In Utrecht hebben we 500 gebruikers waarvan velen in Oost. Ik hoop dat via de app nog meer buurtgenoten hun boekenkast gaan delen.”

Lees hier meer informatie over de BKSY app.