Gemeente wil tóch een crematorium

De bouw van een crematorium op begraafplaats St Barbara leek van de baan na de afwijzing door de rechter twee jaar geleden, maar vandaag vraagt de wethouder via een raadsbrief aan de gemeenteraad om tóch mee te mogen werken aan een nieuwe omgevingsvergunning, ondanks meer dan 600 (afwijzende) formele reacties van bewoners en twee stichtingen eerder dit jaar.

Bezwaren bewoners
In de raadsbrief stelt de wethouder dat de mogelijke uitstoot van stof en geur voor direct aanwonenden binnen de VNG-norm van 100 meter valt. Het aantal crematies wordt gemaximeerd tot 600 (2 per dag) en daarom zou de verkeersoverlast tot een minimum (?) beperkt blijven. Verder schijnt er ondanks de groei van het aantal crematoria in de omgeving tóch behoefte te zijn aan een faciliteit juist op deze plek, ‘ook onder katholieken’. Tenslotte wijst de wethouder fijntjes op het economische belang: zonder crematie gaat de begraafplaats mogelijk op de fles.

Ondanks de onrust en forse kritiek vanuit de omgeving zijn wij van mening dat het woon- en leefklimaat en de gezondheid van de omwonenden niet op onaanvaardbare wijze wordt aangetast door de komst van de crematiefaciliteit. Aldus de wethouder in de raadsbrief.

Er lijkt nog een raadsinformatieavond te komen op locatie en daarna kunnen bewoners (vermoedelijk) opnieuw in beroep.