De oude stoomwasserij Aurora

Tegenwoordig gooi je de vuile was in de wasmachine en het apparaat doet al het werk. Tot ver in de jaren 60 was dit helemaal niet zo vanzelfsprekend! De eerste elektrische wasmachines voor thuis kwamen in de eerste helft van de 20ste eeuw langzaam op de markt. Het duurde nog lange tijd voordat in de meeste huizen de wastobbe aan de wilgen kon worden gehangen en een wasmachine stond te draaien.

In de 19de eeuw ontstonden de eerste wasserijen. Deze waren in trek door de groeiende welvaart en grotere behoefte aan hygiëne. Zo ook de de Stoom Wasch- en Strijkinrichting van de familie Spierenburg, die zich in 1870 vestigde op de Koningsweg 54 (later is het adres veranderd in Koningsweg 108). Wat in 1870 begon met een houten schuur achter een kleine woning groeide in 1903 uit tot een grote moderne wasserij, compleet met waslokaal, strijkkamer, droogzolders en een ketelhuis. De naam van de wasserij werd in deze periode ook veranderd in “Aurora”.

De wasserij sloot in 2008 maar gelukkig heeft het gebouw een nieuwe bestemming gekregen met woningen en studentenkamers. Nadat de verbouwing in 2011 is het Aurora uithangbord teruggeplaatst en hangt nog steeds aan de gevel ter herinnering aan deze Utrechtse wasserij!

Foto: Wasserij in 1937 – Het Utrechts Archief