De Ruilboom

‘Mijn droom is dat ik later Sinterklaas wordt’ staat op een van de kaartjes in de Ruilboom. De appelboom bij de ingang van het Rietveldhof hangt vol met wensen en verlangens. Maar liefst 120 dit jaar! Zoveel wensen hadden Geert Bakker en Jess van de Griend, allebei hofbewoner én initiatiefnemer, niet durven … dromen.

Recordoogst
“Als de herfst begint hangt dit lieve appelboompje altijd vol appels. Hoe leuk zou het zijn als je een droom mag ophangen in ruil voor een heerlijk appeltje? Vorig jaar hebben we daarom kaartjes en een pen neergelegd op een tafel naast de boom. Met de opdracht: pluk een appel, deel een droom. Toen de winter inviel wapperden er uiteindelijk 50 dromen in de boom. Nu hangen er zelfs meer kaartjes dan de 80 appeltjes die we in september hadden geteld. Oost heeft blijkbaar nog heel wat te wensen!”

Kinderwensen
“Hier op de hoek met de Prins Hendriklaan passeren veel mensen, ook toeristen richting het Rietveldhuis en buitenlandse studenten van het University College. In de boom hangen daardoor wensen in meerdere talen. Ook kinderen weten de boom te vinden, ze staan soms minutenlang te lezen en hangen hartverscheurend wensen op als ‘Ik hoop dat er geen oorlog komt, want ik wil vrede’. Maar ze delen ook echte kinderwensen, zoals ‘dat ik politie wordt’ of ‘om in minecreft (een computergame) te zijn’. Dit jaar ook veel wensen om jezelf te mogen zijn, een thema dat erg leeft onder jongeren.”

Elke buurt een Ruilboom
“We verzamelen alle wensen op de facebookpagina van de Ruilboom. Hoewel we stiekem hopen dat er een toverfee meeleest en dromen in vervulling laat gaan, zijn we al tevreden als mensen even stil staan bij de wensen van anderen, en mogelijk die van zichzelf. Voorbijgangers en bewoners ontmoeten elkaar bij de boom. Ze lezen kaartjes voor, met een lach, soms ontroerd. Of ze zijn eenvoudigweg nieuwsgierig: hangt er al een nieuw kaartje? De boom brengt mensen bijeen, laat zien wat belangrijk is in het leven. Daarom is onze droom dat elke buurt een Ruilboom krijgt. Carpe Diem, Carpe Fructum!”

Bekijk álle wensen op: www.facebook.com/DeRuilboom

Kinderen lezen de wenskaartjes in de boom – Foto Jess van de Griend