Leerlingen willen duurzame school

Basisschool de Odyssee aan de Homeruslaan wil een officiële Eco-school worden. Vandaag zette de leerlingenraad (groep 3 t/m 8) samen met schooldirecteur Frederique van Bruggen een handtekening om hun school en de buurt nóg duurzamer te maken. Leerlingen worden daarbij geholpen door educatie medewerker Robert Buisman van Utrecht Natuurlijk en leerkracht Marije Kramer. “Als we slagen, mogen we de groene Eco-school vlag hijsen. Wereldwijd wappert die al boven 59.000 scholen, maar de Odyssee zou de eerst basisschool in Utrecht zijn. Dat lijkt ons supertof!”

Duurzame school
Het programma van Eco-schools duurt twee jaar. De leerlingenraad heeft een eco-team gevormd. Dat gaat de komende tijd met alle leerlingen, leerkrachten en ouders een eco-scan maken: hoe gaat de school om met papier-, en waterverbruik? Hoe recyclen ze afval? Is er voldoende groen in de klassen en op het schoolplein? Daarna stellen de leerlingen een actieplan op om al die punten te verbeteren. Zo maken ze stap voor stap de school duurzamer.

Klimaat bij kinderen op één
Volgens Marije is dit een belangrijk project voor de school: “Onze leerkrachten zijn veel met duurzaamheid bezig, en uit een enquête bleek het klimaat voor leerlingen prioriteit nummer 1. Daar gaan we dus extra vaart achter zetten. Nu al krijgen we goede tips: zo vinden kinderen het gek dat onze automatisch kranen in de wc’s zo lang doorlopen nadat ze hun handen hebben gewassen. En ze vroegen ons waarom we in de school nog zoveel papier gebruiken. Ze zijn er heel erg mee bezig. Met dit Eco-school programma kunnen leerlingen komen tot concrete acties. Eerst binnen de school en later ook hier in de buurt. Zo kunnen ze hun eigen toekomst vormgeven.”

Foto: leerlingen van de Odyssee heffen het glas nadat ze afgesproken hebben om hun school en de buurt nog duurzamer te gaan maken – Arnoud Wolff