Gespot: eekhoorn in de buurt

Het leefbare van onze wijk zit ‘m in de kleine dingen, zo blijkt maar weer uit dit prachtige zomerverhaal dat Liesbeth Mok uit Buiten-Wittevrouwen ons stuurde. Ze spotte een eekhoorn in de Monseigneur van de Weteringstraat (gekiekt door buurtgenoot Jorge). Dat is bijzonder, want doorgaans zie je eekhoorns alleen in het Wilhelminapark, en dan nóg moet je goed speuren.

‘Op een zomerse namiddag, rond een uur of zes, zag ik een diertje op de stoep hobbelen. Het werd nauwlettend gevolgd door een sluipende kat. De golvende beweging waarmee het diertje bewoog en zijn bruinrode kleur, deed denken aan een eekhoorn, maar een eekhoorn in de Monseigneur van de Weteringstraat?! Nee, dat leek een vergissing, want onmogelijk. Het was vast een rat. Toch nog een keer gekeken en ja… het was een eekhoorn. Hij liep snel de hoek om, de Korte Tulpstraat in. Daar aan het einde van de doodlopende straat zijn de grote tuinen die tot aan de Maliebaan grenzen. De eekhoorn wilde daar duidelijk naar toe. Van alle kanten kwamen er katten aangelopen en de eekhoorn holde heen en weer om ze te ontwijken. Uiteindelijk klom hij in de kale boom op de hoek, schuin tegenover het Spaanse eethuisje Tortilla Es.
Het was een pracht van een eekhoorn met een volle staart en wit buikje. Daar bleef hij niet lang en deed opnieuw een dappere poging om in veiligheid te komen. Achtervolgd door een zwarte kat zigzagde hij tussen de geparkeerde auto’s, stak een paar keer over naar de andere kant van het straatje en slaagde er uiteindelijk erin om de schutting aan het einde van de Korte Tulp te bereiken. Behendig klom hij schuin omhoog naar een veilige plek in de tuinen van de Monseigneur en de Maliebaan.
In de omgeving van het Wilhelminapark komen vaker eekhoorns voor. Er staan daar, en op begraafplaats Sint Barbara en in Park Bloemendaal, een aantal hazelaars met voldoende nootjes om een grote wintervoorraad aan te leggen. Wat bijzonder dat de eekhoorn nu ook ónze straat heeft vereerd met een bezoek.’