Kunst in de voortuin

De galeries zijn in lockdown. Zo ook exbunker, de tentoonstellingsruimte in het Wilhelminapark. Maar galeriehouder Jonathan Straatman kreeg een ingeving: als iedereen vanwege lockdown zoveel buiten wandelt, waarom zetten we de kunst niet in de voortuinen? De stad als een grote galerie! Hij noemde het project extuin dat kunstenaars en huiseigenaren met een voortuin met elkaar in contact brengt.

In Oost staat sinds zaterdag een kunstwerk in een voortuin aan de Prins Hendriklaan, vlakbij het Rietveldhuis. Voor kunstenaar Froukje van de Weg een bijzondere ervaring: “Het is mijn eerste buitenkunstwerk. Ik moest goed nadenken welke verf en lak het Hollandse weer goed kunnen doorstaan, spannend! Verder vind ik Extuin een superleuk project. De expo in Berlijn ging niet door vanwege lockdown, een aantal van mijn kunstwerken hangt nu in een galerie in Wijk bij Duurstede. Maar ja, ook hier lockdown, dus ze hangen daar nu moederziel alleen. Maar hier in Oost lopen er dagelijks honderden mensen langs, dat is dus super!”

Ook Jonathan is verrast hoe extuin uitwerkt: “Voor de tuineigenaar is het spannend, die weet niet wat voor kunst hij in z’n uitzicht krijgt. En de kunstenaar moet iets maken wat past in de tuin, toch iets anders dan de witte muren van een galerie. En juist de ontmoeting en gesprekken tussen eigenaar en kunstenaar zijn een mooi extraatje van dit project. En we bereiken natuurlijk een veel breder publiek, ook mensen die nooit een galerie of museum bezoeken.”

Zo vlak bij het Rietveldhuis, een internationaal beroemd kunstwerk – Unesco monument bovendien – geeft dat geen extra spanning voor de kunstenaar? Froukje: “Deze plek is te gek natuurlijk. Ik werk zelf ook veel met kleuren. En net als Rietveld probeer ik iets af te pellen tot de essentie. Maar verder is het mijn eigen ding. Mensen die langs lopen zullen de werking van de cirkels ervaren. Zowel de hele als de halve cirkels geven een bepaalde beweging, ook door de kleuren. En let ook op de rol van de rode stip. Ga de komende drie maanden (red: looptijd van het project) maar eens kijken.”

Foto: kunstenaar Froukje en organisator Jonathan in de voortuin van de Prins Hendriklaan – Maurice de Rooij