Gezocht: kamers met aandacht

Sabine Meulenbeld zoekt voor Kamers met Aandacht bewoners in Oost die een kamer willen verhuren aan jongeren die uit de Jeugdzorg komen. “De jongeren waar wij ons voor inzetten hebben zelf geen problemen. Maar ze missen de steun van ouders of familie, omdat die overleden zijn, in het buitenland verblijven, of om wat voor reden dan ook er niet voor hun kinderen zijn. Heel droevig natuurlijk. Na hun 18de moeten ze wel het ‘echte’ leven in, en die stap blijkt vaak te groot. Dikwijls eindigen deze jongeren alsnog in het daklozen- of verslavingscircuit. Waarom? Ze missen elke vorm van sociaal vangnet als het even tegenzit met studie, werk of relatie. Als ze na de Jeugdzorg een paar jaar in een vertrouwde omgeving zouden kunnen verblijven, liefst tussen mensen die een voorbeeld zijn, dan staan ze veel steviger in hun schoenen als ze helemaal zelfstandig gaan wonen. We zoeken bewoners in Oost die zo’n jongere een tijdje in huis nemen en wat aandacht willen geven.”

Wie kan helpen?
Iedereen kan een Kamer met Aandacht bieden. Gezinnen, zelfstandigen, studentenhuizen, woongroepen, gastenverblijven etc, ook als je zelf een huurder bent en huurtoeslag krijgt. De jongeren volgen een opleiding of hebben werk, en functioneren verder zonder problemen. Ze zoeken alleen een veilige thuisbasis.

Steuntje in de rug
Buurtconciërge Sterre helpt Sabine graag. “Onze ondernemers en winkeliers kunnen een poster ophangen om potentiële Kamers met Aandacht te helpen vinden. Ik weet zeker dat bewoners in Oost Sabine en haar jongeren graag willen helpen. Wij vinden het vanzelfsprekend dat er thuis of in onze omgeving altijd iemand klaar voor ons staat, maar voor sommige jongeren is dat bepaald niet het geval. Hoe mooi is het als we hen een steuntje in de rug geven?”

Hoe werkt het?
Sabine en haar vrijwilligers brengen jongeren en verhuurder met elkaar in contact. Vanuit Jeugdzorg blijft altijd een begeleider betrokken. Een verhuurder staat er dus zeker niet alleen voor! Samen spreken jongere en verhuurder af hoeveel en wat voor aandacht ze elkaar geven. Bijvoorbeeld af en toe samen koken, sporten, de hond uitlaten of boodschappen doen. Zolang beide zich er prettig bij voelen.
Het huurcontract is tijdelijk, de huur is conform de puntentelling en verdere afspraken staan op papier.

Contact
Wil je hier meer over weten, of wil je een Kamer met Aandacht aanbieden? Je kunt Sabine bereiken per mail sabine@kamersmetaandacht.nl of telefoon/whatsapp 06-42571712.

Foto: Sabine Meulenbeld (l) van Kamers met Aandacht en buurtconciërge Sterre (r) zoeken Kamers met Aandacht in Oost – Arnoud Wolff