Herdenkingswandeling door Oost

Dinsdag 4 mei is de dag van dodenherdenking. Corona maakt een grote publieke bijeenkomst dit jaar onmogelijk. Saskia Driesen, lid van het Utrechtse 4 mei comité, heeft als alternatief een ommetje uitgestippeld langs alle monumenten, oorlogsgraven en memorabele plekken die verband houden met de tweede wereldoorlog in Oost. En dat zijn er heel wat, want Oost was het toneel van bezetter én verzet, met een hoofdrol voor de Maliebaan, door journalist Ad van Liempt zo gedetailleerd in kaart gebracht.

Maar er zijn meer plekken in onze wijk met herinneringen aan de oorlog, zoals de crèche Kindjeshaven aan de Prins Hendriklaan, de Duitse bunker in het Wilhelminapark (nu expositieruimte van EXbunker), de herdenkingssteen bij het Rosarium, het Erehof op begraafplaats St Barbara en het Joods Monument bij het Spoorwegmuseum (in de oorlog ‘Maliebaanstation’). Saskia heeft er in totaal negen geselecteerd.

Downloadlink
Het ommetje is 5,5 km lang en start bij koffiehuis Broodnodig Op ’t Spoor aan de Burgemeester Reigerstraat. De routekaart met uitgebreide toelichting kun je hier downloaden. Er is geen gpx bestand, dat is volgens Saskia een klus voor volgend jaar, evenals het samenstellen van herdenkingsroutes door andere wijken. Wel nog een verzoek vanuit het comité: neem dinsdag bloemen mee, leg ze op de plek die jou het meeste raakt en sta even stil bij álle oorlogsslachtoffers sinds WOII.

Foto: het Joods Monument op het plein voor het Spoorwegmuseum – Arnoud Wolff

Routekaart herdenkingswandeling door Oost – auteur: Saskia Driesen van 4 mei Comité Utrecht