Het gesloopte ‘Moorse Huis’

Op deze drukke verkeersader richting het stadscentrum stond tot 1969 een wit exotisch gebouw, ook wel Het Moorse huis genoemd. Eigenlijk twee woningen, Abstederdijk 1 en 3, gebouwd in 1908 door dhr Van Beusichem, een hovenier uit Vreeland die duidelijk goed geboerd had. Vanwege de aanleg van de Venuslaan begin jaren ‘70 werd de huizenrij in 1969 gesloopt. Tja, alles voor de vooruitgang …

We vroegen voor het jubileumboek van de Oostkrant (in december bestaat de krant 10 jaar) aan buurtgenoten die op een huisnummer 10 wonen om hun levensverhaal te delen. Elske van Abstederdijk nr 10 (huizenrij links op de foto) gaf ons deze archieffoto van het Moorse Huis. Ze vertelt dat pakketbezorgers haar huis dikwijls niet kunnen vinden. Het rijtje even huisnummers Abstederdijk 2 t/m 12 ligt sinds die herinrichting namelijk optisch langs de Venuslaan. Je kunt je de oude situatie ook bijna niet voorstellen, als je foto’s vergelijkt.

Elske wil graag wat meer weten over het Moorse Huis en deze hoek tussen Abstederdijk en Kromme Rijn. Zaten hier winkels? Wat gebeurde er op de kade? Ofwel, welke Abstede-kenner kan meer vertellen? Mail de redactie!

Foto’s – Utrechts Archief @1969