Ideeënbus Napoleonplantsoen

Er staat een ideeënbus op het pleintje langs de Kozakkenweg, midden in de buurt Lodewijk Napoleonplantsoen, tussen Kromme Rijn en de Koningsweg. De bus is neergezet door Jongerenwerker Jerry Jacobs van JoU en Karlijn van den Dungen van sociaal makelaar jeugd bij Dock. Zij horen graag welke wensen er leven in de buurt voor de openbare ruimte. Ze zijn vooral benieuwd naar het verlanglijstje van kinderen en jongeren.

Wat wil de buurt?
Jerry: “De stad groeit, dus ook het aantal jongeren. Maar de ruimte om te ontmoeten, spelen en sporten lijkt kleiner te worden. In deze coronatijd wordt dat helemaal duidelijk, en daar maken we ons zorgen om. In deze buurt is veel achterstallig onderhoud van de speeltoestellen hier op het plein en de voetbalkooi verderop bij de Kranenburgschool. Maar voordat we de gemeente gaan vragen om alles op te knappen, willen we eerst weten wat de buurt wil. Andere speeltoestellen? Nieuwe sportmogelijkheden in de kooi? We zijn benieuwd!”

Huis voor de buurt
Ook Karlijn hoort graag wat buurtgenoten willen met dit plein. Via de telefoon (ze zit in quarantaine) laat ze weten “dat ouders en ouderen ook mogen reageren. Dit plein biedt kansen voor de buurt om elkaar te ontmoeten. In de plint onder de flat zitten bedrijfjes, maar toch oogt het plein wat verweesd en verlaten. Wellicht wil de buurt een buurthuisje waar ze bijeen kunnen komen of samen wat kunnen organiseren? We zoeken ook contact met de andere kant van het water, de Krommerijnwijk, en stichting van het krommerijkpark. Ook daar leven wensen voor een gemeenschappelijke ruimte, hopelijk kunnen we samen optrekken.”

Achtbaan
Zijn er al ideeën in de bus? Jerry zegt lachend: “We kregen al het verzoek om een achtbaan. Dat wordt misschien lastig, maar jongeren mogen hun dromen met ons delen, waarom niet. Er liggen al tekeningen en verzoeken in de bus, maar we kijken pas aan het eind. Dat houdt het spannend!”

De ideeënbus van Jerry en Karlijn is geopend tot 7 april. Je kunt Jerry en zijn collega’s van jongerenwerk JoU volgen op instagram

Foto: Jongerenwerker Jerry en sociaal makelaar Karlijn (via de telefoon) bij hun ideeënbus op het plein langs de Kozakkenweg. – Arnoud Wolff