Wijkdebat: Jantine Zwinkels (CDA)

Op 16 maart zijn de lokale verkiezingen. Benieuwd waar partijen voor staan? Zaterdag 19 februari organiseert Wijkplatform Oost in buurtcentrum Podium Oost een wijkdebat over (politiek) zaken die spelen in Oost. Bewoners gaan er in gesprek met toekomstige raadsleden van verschillende partijen. In een reeks artikelen introduceren we (kandidaats) raadsleden die aan dit debat meedoen. Wat willen ze voor Oost betekenen?

Leefbare buurt
Gemeenteraadslid voor het CDA Jantine Zwinkels woont nét buiten Oost, maar komt graag in onze wijk, ook om bewoners en ondernemers bij te staan als ze problemen hebben met de gemeente. Zoals afgelopen jaar het geval was bij het leegstaande schoolgebouw aan de Rubenslaan, de gevaarlijke kruising bij de Kruisstraat, de (onveilige) herinrichting Oudwijkerdwarsstraat en – heel actueel – de plannen voor de Maliebaan, een plek waar ze overigens graag wandelt. Ze vindt een nette, veilige openbare buitenruimte belangrijk.

Ambtenaren de straat op
“Grafitti, defecte verlichting en rommel op straat moeten gelijk aangepakt worden. De SlimMelden-app is daarvoor handig, maar we willen ook dat bewoners daarin goede ideeën en suggesties kunnen doorgeven. En dat daar dan wat meegedaan wordt, uiteraard. De buurtconciërge in de Schildersbuurt draagt bij aan de leefbaarheid. Zo’n aanspreekpunt, die zaken snel en liefst ter plekke oppakt, dat gunnen we andere buurten en wijken ook. Medewerkers van de gemeente willen we sowieso meer de straat op, dichter bij bewoners en ondernemers. Knelpunten praktisch oplossen i.p.v. ingewikkelde, normerend notities en vergezichten maken.”

Meer speelruimte voor kinderen
“Wij geloven dat bankjes, kiosken, wandelpaden, sporttoestellen, meer groen en openbare toiletten de buitenruimte aantrekkelijker maken. Dat mensen elkaar daar ontmoeten, ontbubbelen, in een tijd dat iedereen achter een beeldscherm zit. Voor kinderen is er weinig speelruimte in de stad. Buurtspeeltuintjes en pleintjes verdienen daarom een opknapbeurt. En we kunnen in de buitenruimte meer functies combineren. Een wadi (wateropvang) kan ook een speelplek zijn bijvoorbeeld, net als schoolpleinen na schooltijd. Dit zijn overigens actuele onderwerpen, want ze worden deze week in de gemeenteraad besproken.”

Eerder verschenen in deze reeks:
Gert Dijkstra (EenUtrecht)
Mirthe Biemans (PvdA)

Info: wijkdebat ‘Verkiezingswijzer Oost
Zaterdag 19 februari | 16-18 uur | Podium Oost
Een samenvatting van het debat wordt na afloop uitgezonden op onze website.

Foto: Jantine Zwinkels (CDA) wil leefbaarheid van buurten versterken – Arnoud Wolff