Het Geheim van Joop Wouters

Beeldhouwer Joop Wouters (1942) woont sinds 2007 in Frankrijk, maar is voor vriendenbezoek even terug in Oost. Later deze maand zal zijn beeldhouwwerk De Arm in het Hogelandsepark geplaatst worden, een geschenk aan de 900-jarige stad. Een goed bewaard geheim: dit beeld is nauw verwant aan twee andere beelden van zijn hand in Oost.

Roerige jaren
Joop woonde in de roerige jaren 70 en 80 in Abstede waar bewoners lange tijd actie voerden om hun huizen te redden van de sloopkogel. Zijn beeld BASTA (1988) op de hoek van Abstederdijk 131 markeert het uiteindelijke succes van de buurt: de gemeente knapte de huizen op, de bewoners konden blijven. Twee jaar eerder had hij van de gemeente de opdracht gekregen voor een beeldhouwwerk ter viering van een stadsvernieuwingsproject rond de Albrachthof in Oudwijk.

Het Geheim
“Toen ik in 1986 voor het eerst de Albrachthof inliep, dacht ik: wat een geheim, deze verborgen plek, zo midden in Oudwijk. Daardoor had ik al gelijk de naam: Het Geheim. Via bouwer Jurriëns tikte ik een massief blok Fins graniet op de kop. Het was te groot om mee te werken, daarom kloofde ik er twee lange stukken af om het slanker te maken. De (horizontale) boorgaten zijn nog zichtbaar. Het was de periode dat ik veel aandacht had voor lichaamsdelen, met name handen. Ik bewerkte het blok graniet tot een moeder die een kind omarmt en haar met de hand voor het gezicht gniffelend een geheim vertelt.”

Kunst uit één stuk
“Wat weinig mensen weten is dat ik de twee gekloofde scherven (nog altijd ruim duizend kilogram per stuk) ook bewerkt heb, een nóg groter geheim, haha! In het ene zag ik een arm, dat werd ook de naam. De Arm ligt nu nog in een tuin aan de Maliebaan, maar krijgt binnenkort een publieke plek in het Hogelandsepark aan de Museumlaan.
In de andere scherf zag ik een gevallen soldaat, een oorlogsslachtoffer. Aan de zijkant hakte ik de Latijnse inscriptie Inter Arma Silens Musae uit, vrij vertaald: In de oorlog slapen de muzen. Het kreeg de naam Apollo, God van de Kunst. De sculptuur ligt in de achtertuin van een woning aan de Prins Hendriklaan. Deze week heb ik kennis mogen maken met de nieuwe bewoners en ik zag dat het beeld ook bij hen in goede handen is.
Sowieso vind ik het heel bijzonder dat Het Geheim, De Arm en Apollo, die alle drie uit dat ene massieve blok graniet zijn voortgekomen, na ruim 35 jaar nog zo dicht bij elkaar in zijn, in Oost.”

Joop Wouters bij Het Geheim in de Albrachthof – Arnoud Wolff