Het Geheim in Oost

Vandaag is in het Hogelandsepark De Arm onthuld, een sculptuur in 1988 gemaakt door beeldhouwer Joop Wouters (1942). Het is een geschenk van de familie Hogervorst aan de stad. Een goed bewaard geheim: dit beeld is nauw verwant aan twee andere beelden van zijn hand in Oost: Apollo en … Het Geheim.

Roerige jaren
Joop woont sinds 2007 in Frankrijk, maar had in de roerige jaren 70 en 80 een woning en werkplaats in Abstede, de buurt waar bewoners lange tijd actie voerden om hun huizen te redden van de sloopkogel. Zijn beeld BASTA (1988) op de hoek van Abstederdijk 131 markeert het uiteindelijke succes van alle protesten: de gemeente knapte de meeste huizen op, de bewoners konden in hun buurt blijven wonen.

Het Geheim van de Albrachthof
Twee jaar eerder had Joop van de gemeente de opdracht gekregen voor een beeldhouwwerk ter viering van een stadsvernieuwingsproject rond de Albrachthof in Oudwijk. “Toen ik in 1986 voor het eerst de Albrachthof inliep, dacht ik: wat een bijzondere, goed verborgen plek, zo midden in Oudwijk. Daardoor had ik al gelijk de naam voor het beeld: Het Geheim. Via bouwer Jurriëns tikte ik een massief blok Fins graniet op de kop. Het was te groot om mee te werken, daarom kloofde ik er twee lange stukken af om het slanker te maken. De (horizontale) boorgaten zijn nog zichtbaar. Het was de periode dat ik veel aandacht had voor lichaamsdelen, met name handen. Ik bewerkte het blok graniet tot een moeder die een kind omarmt en haar met de hand voor het gezicht gniffelend een geheim vertelt.”

De gevallen soldaat
“Wat weinig mensen weten is dat ik de twee gekloofde scherven (nog altijd ruim duizend kilogram per stuk) ook bewerkt heb, een nóg groter geheim, haha! In het ene zag ik een gevallen soldaat, een oorlogsslachtoffer. Aan de zijkant van dat beeld hakte ik de Latijnse inscriptie Inter Arma Silens Musae uit, vrij vertaald: In de oorlog slapen de muzen. De sculptuur kreeg de naam Apollo, vernoemd naar de God van de Kunst. Het ligt in de achtertuin van een woning aan de Prins Hendriklaan. Vorige maand heb ik kennis mogen maken met de nieuwe bewoners en ik zag dat het beeld ook bij hen in goede handen is.”

De Arm
“In de andere scherf zag ik een arm. Zo heb ik het bewerkt, en zo heet het ook. Het is destijds aangekocht door de familie Hogervorst die aan het eind van de Maliebaan woonde en de sculptuur in hun tuin plaatste. Een mooi gebaar van de familie dat De Arm voortaan door het publiek te bekijken is in het even verderop gelegen Hogelandsepark. Wie goed kijkt ziet net als in Het Geheim en Apollo de boorgaten zitten die nodig waren voor het kloven.
Ik vind het heel bijzonder dat Het Geheim, De Arm en Apollo, die alle drie uit dat ene massieve blok Fins graniet zijn voortgekomen, na ruim 35 jaar nog zo dicht bij elkaar zijn hier in Oost.”

Meer info over Joop Wouters en zijn werk vind je op zijn website.

Joop wijst op de boorgaten in Het Geheim in de Albrachthof – Arnoud Wolff