Nominatie Kampong Jeu de Boules

Kampong, de grootste sportvereniging van ons land met bijna 7.000 leden, is in Oost vooral bekend van voetbal, tennis, cricket, squash en hockey. Maar tussen de sportvelden ligt beschut onder de bomen een sfeervol pleintje waar een Franse balsport wordt beoefend: jeu de boules. De 70 leden van de kleinste ondervereniging van Kampong gooien er op de donderdag en zondag in alle gemoedelijkheid een balletje. Ze zijn ook een van de acht genomineerden voor de Utrechtse Toegankelijkheidsprijs 2022, tot hun eigen verrassing, zo vertelt bestuurslid Noor van Batenburg.

Iedereen kan een balletje gooien
“Onze vereniging is opgericht in 1976, we zijn een stuk jonger dan Kampong zelf dat in 1902 is opgericht. We hebben een rustig plekje op het terrein met een eigen clubhuisje, terras en speelveld met twaalf banen. Dat uitgerekend wij zo’n nominatie krijgen is bijzonder, hoewel ik nu wel de logica zie. Bij ons speelt iedereen met én tegen elkaar speelt. Jong-oud, man-vrouw, fit-minder fit, ervaren-beginner … elke wedstrijddag delen we namelijk de teams via loting opnieuw in. Dat werkt goed, omdat jeu de boules in weze een makkelijke sport is. Tot op late leeftijd kun je een balletje gooien en de spelregels zijn simpel. De contributie is behapbaar, € 85 per jaar, en ballen kun je hier lenen. Verder heb je geen materiaal of speciale (club)kleding nodig. We zijn goed bereikbaar met auto, fiets en scootmobiel, er is geen wachtlijst, iedereen is welkom, dus zo alles bij elkaar opgeteld zijn we inderdaad heel toegankelijk.”

Stemmen tot 15 september
Donderdag is de vrije speeldag, op zondag is de clubcompetitie. De jeu de boulers verwelkomen iedereen die wil komen kijken of proberen. Noor: “Aanmelden hoeft niet, kom gezellig langs op de Laan van Maarschalkerweerd. En als je op ons wilt stemmen kan dat tot 15 september via de stempagina van de Toegankelijksheidsprijs. Mochten we een prijs winnen (max € 3.000), dan willen we een eigen, goed toegankelijk (invaliden)toilet.”

Meer info: www.kampongjeudeboules.nl

Over de toegankelijkheidsprijs
De prijs bestaat sinds 2015. Utrecht wil clubs en organisaties waar iedereen mee kan doen ongeacht een handicap, belonen. Kampong is dit jaar de enige genomineerde uit Oost. Vorig jaar wonnen in onze wijk de Sportspeeltuin Abstede en de bewoners van het Rietveldhof de tweede resp. derde prijs. Meer info: https://utrecht.onzewijk.nl/

Op de voorgrond oprichter Huub van de Pavert in opperste concentratie – Arnoud Wolff