Kijk uit voor verkopers aan de deur

In de donkere maanden kloppen er behalve collectanten en wervers van donateurs, ook verkopers voor het goede doel aan de deur. Ze hebben speculaas, stroopwafels, kalenders of kaarten in de aanbieding. Hoe weet je of dit bonafide doelen zijn?

Collecterooster
Erkende collectanten en donateurwervers staan in het landelijke register van CBF, de landelijke toezichthouder Goede Doelen. Op hun site www.cbf.nl staat een zogenoemd collecterooster. Per stad kun je daarin opzoeken welk van de 626 erkende goede doelen deze week langs de deuren gaat. Collectanten en wervers moeten altijd een identificatie bij zich hebben. Ook klachten en dubieuze voorvallen kun je op die website melden.

Ventvergunning
Voor verkopers van lekkernijen, kaarten etc geldt in Utrecht een extra regel: zij moeten een ventvergunning hebben én tonen. Net zoals vroeger in Oudwijk familie van de Pol die melk deur aan deur ventte. Als je een verkoper aan je deur niet vertrouwt, vraag naar de ventvergunning! Identificatie is niet genoeg. Bij gedoe, of als je malafide verkopers wil melden, bel de wijkagent op 0900-8844. En bij dreigende situaties 112.
Als het je buurjongetje is die voor zijn voetbalclub langs de deuren gaat, mag je minder streng zijn …

Foto: Melkhandel van de Pol uit de Oudwijkerveldstraat (1929) – Utrechts Archief