Koningsdag op unieke plek

Oost viert Koningsdag dit jaar op een unieke plek: de voormalige Kromhoutkazerne aan de Prins Hendriklaan. De lommerrijke binnenplaats zal donderdag 27 april één groot oranje feestterrein zijn. Waar tegenwoordig studenten van het University College wonen en studeren, kun je dan genieten van de levendige vrijmarkt, spannende attracties, live muziek, oranjebitter en vooral héél veel gezelligheid!

Feest voor heel Oost
Diederik Visser en Nynke van der Ham van het Oranjecomité Utrecht Oost leggen uit waarom het schoolplein in Rijnsweerd niet langer oranje kleurt op Koningsdag: “De stap vorig jaar naar het Wilhelminapark was een bewuste: we wilden nóg meer mensen uit Oost laten meegenieten. Na de herinrichting was het schoolplein te krap geworden. Het park ligt centraler in de wijk, biedt meer ruimte én is natuurlijk een prachtige plek. Koningsdag 2022 was een groot succes. De hele dag volle bak, duizenden buurtgenoten die na al die coronajaren eindelijk weer ‘ns met elkaar een feestelijke dag konden beleven.”

Toplocatie
Maar waarom dan wéér een andere locatie? “Vorig jaar zette de rechter een streep door het Bierfestival in het Wilhelminapark vanwege de erbarmelijke staat van de grote ligweide. Zijn vonnis verplicht de gemeente om éérst beleid te maken voordat festiviteiten in dit Rijksmonument weer vergund mogen worden. We hebben niet de luxe om daarop te wachten, want voor Koningsdag 2023 moeten we nú alles regelen. Daarom zijn we blij dat we hier terecht kunnen, een toplocatie met veel historie.”

Studenten enthousiast
Het University College ontving het Oranjecomité met open armen. “De buurt is hier van harte welkom”, zegt een enthousiaste directeur Sjoerd Bosgra. “We huisvesten hier 750 studenten, meer dan de helft komt uit het buitenland. Koningsdag vinden ze geweldig, helemaal zo vlak voor hun deur. Ze willen echt meedoen, als vrijwilliger of als deelnemer aan de vrijmarkt. Misschien dat onze studentenbands optreden. En studenten gaan rondleidingen verzorgen om bezoekers de rijke historie van deze oude geniekazerne te laten zien. We hebben er veel zin in.”

Ruim en veilig
Diederik en Nynke benoemen de grote pluspunten van dit voormalige exercitieterrein: “Het is ruim opgezet, sfeervol, goed bereikbaar – ook voor leveranciers en hulpdiensten – en is kindveilig. Uitdaging is om Oost de weg te wijzen naar de nieuwe locatie, hoewel veel buurtgenoten er wekelijks langsrijden op weg naar zwembad, Amelisweerd, Kampong of FC Utrecht. Dat komt wel goed. Al met al is het een hele klus om Koningsdag te organiseren, maar we doen het graag. Alles voor een geweldig Oranjefeest in Oost!”

Programma
Meer info over het programma vind je op de nieuwe website: www.koningsdagutrechtoost.nl
In april wordt de oranjeglossy Alex huis-aan-huis bezorgd;
Programma: 10:00 – 18:00 uur;
Locatie: Prins Hendriklaan (Campusplein 1)

De drukbezochte Koningsdag 2022 in het Wilhelminapark – foto: Arnoud Wolff
Het lommerrijke binnenplein zal met Koningsdag 2023 oranje kleuren
De Kromhoutkazerne in 1920 – Het Utrechts Archief