Ateliers in de Weteringstraat

Zondag 11 en 18 oktober kun je tijdens de Atelierroute Utrecht 80 kunstenaars bezoeken in hun eigen atelier, meestal aan huis. In Oost woont en werkt een groot aantal van hen. De route is een unieke kans om te zien hoé ze hun kunst maken, want je ontmoet de kunstenaars tussen de doeken, kwasten en verftubes. Het is een kijkje achter de schermen voor wie nieuwsgierig is naar het creatieve proces.

Frans tulpen
De Msgr v/d Weteringstraat is een van de hotspot met meerdere kunstenaars die meedoen. Op nr 69 naast Moving Gallery (met die rode garagedeuren) laat schilder Arnoud v Mosselveld zijn portretten in opdracht en vooral stillevens met tulpen zien. ‘Niet die brave Hollandse tulpen, maar de zwierige Franse, die een feest van wildheid geven’, zoals Arnoud het zelf uitdrukt.

Mom & Moon
Op nr 82, dat fraaie hoekpandje, werkt beeldend kunstenaar Antonetta Eilers. Sinds de coronatijd maakt ze samen met haar dochter Annemoon onder de naam Mom&Moon keramieken. Annemoon is verbonden aan Ateliers de Wijde Doelen op de Biltstraat waar talentvolle kunstenaars (maar met beperking) de meest bijzondere kunst maken. ‘We brengen het magische buiten naar binnen’, zeggen moeder en dochter. Dat is niks overdreven, vraag maar ‘ns naar de keramische berkenbasten!

In brons gegoten
Op nr 15 kun je kennis maken met Elselien van der Graaf. Zij kijkt zelf ook uit naar het contact met haar vaste kopers en buurtgenoten die willen zien hoe je bronzen beelden maakt. Want zij beheerst nog het hele ambacht van gieten, slijpen en patineren. Ze is in Utrecht bekend van het beeld Vrouwe Justitia dat voor de rechtbank staat. In haar atelier staat veel vrij werk, veelal abstracte mensvormen, dat niet zo snel op exposities is te zien. Alleen daarom al een bezoekje waard.

Atelierroute 11 en 18 oktober
Tussen 12:00 en 17:00 uur
Routekaart: www.atelierrouteutrecht.nl

Foto: Arnoud van Mosselveld in zijn atelier – Arnoud Wolff