Kleurrijke platen

“Revolution van Q65 was de eerste elpee die ik kocht, in 1966, een geweldig plaat”, vertelt Rian Kraan. Hij is zijn hele leven al een verwoed verzamelaar van vinyl en runt een charmant platenwinkeltje aan de Prins Hendriklaan met de naam Reset Records. Deze maand is zijn etalage (extra) opgefleurd met kleurrijke schilderijen van buurtgenoot Claire Verkleij. Zij liet zich inspireren door de muziek en vooral de platenhoezen in de winkel. Let the colors speak, zo heet haar expositie.

Revolution
“Januari vind ik écht een maand die wat kleur kan gebruiken”, vertelt Claire. “Ik fietste hier langs, zag de etalage en dacht: hoe leuk om geïnspireerd door platenhoezen schilderijen te maken! Samen met Rian heb ik vier elpees geselecteerd, waaronder Revolution, en tijdens het afspelen heb ik daar schilderijen bij gemaakt. Met veel kleur, want dat is mijn handelsmerk, ook als ik in opdracht schilder.”

Dag en nacht zichtbaar
“Tijdens het afspelen hebben we veel gesproken over de artiesten en de teksten. Sommige waren compleet nieuw voor mij, zoals de liedjes van Peter Koelewijn op Tutti Frutti. En ik maakte meerdere schilderijen per plaat, want opnieuw beluisteren leidde tot nieuwe beelden, ook dat is het mooie van muziek. In totaal heb ik 16 schilderijen gemaakt. De winkel is beperkt open (di-do-vr-za van 13-17 uur), maar alle kunstwerken staan in de etalage, je kunt ze dus dag en nacht bekijken.”

Expositie
De expositie loopt t/m 31 januari.
Zaterdag 7 januari vanaf 14:00 uur is de officiële opening, Oost is welkom op Prins Hendriklaan 16 (in het hoekpand waar tot eind jaren 70 melkhandel Pot zat met de ijzersterke slogan op een tegeltableau: ‘Drinkt melk van Pot en een lang leven is uw lot’, zie archieffoto)
De schilderijen zijn ook te koop, zie www.letthecolorsspeak.com

Rian Kraan is gastheer van de expositie ‘Let the colors speak’ van Claire Verkleij – foto: Arnoud Wolff
Interieur van Melkhandel Pot (jaar onbekend)