Niet bij de pakken neerzitten

Boetiek Leuk by Cleo op de Nachtegaalstraat is net als alle andere kledingzaken gesloten vanwege de strenge lockdown. “Verre van leuk dus”, vertelt eigenaar Cleo. “Dit zou een topmaand moeten zijn met een drukke Sale. Maar kledingzaken moesten dicht, terwijl Leuk! bepaald geen publiekstrekker is. We zetten sterk in op persoonlijk contact, dus geen stampvolle winkel. Het voelt daarom onrechtvaardig. En van de corona-regelingen kunnen we nauwelijks gebruik maken vanwege het seizoenspatroon in de omzet. Het financieren van de inkoop leidt nu tot hoge schulden door de gemiste inkomsten.

Windowshopping
Maar goed, we zitten niet bij de pakken neer. Ons hoekpand is een geweldige etalage, dus we laten onze kleding daar zo goed mogelijk zien. Klanten kunnen per telefoon, mail en social media bestellen en wij sturen op. Omdat we al vanaf de oprichting in 2007 investeren in een persoonlijke band me onze klanten, voelen we goed aan wat ze willen, zelfs via de telefoon. Ik ben nieuwsbrieven gaan versturen waarin ik onze situatie uitleg. Geen schreeuwerige verkoop, maar juist een persoonlijk verhaal. En dat waarderen onze klanten.

Instagram
Ik geloofde nooit in een webshop of sociale media, omdat we zo inzetten op de persoonlijke relatie. Maar de crisis dwingt ons om dat toch te doen, en dat gaat verrassend goed, waarschijnlijk juist vanwege de warme band met onze klanten. Mijn jongere collega Leonie plaatst elke dag kleding en aanbiedingen op onze instagram. Een hele klus, maar het werkt!

Duurzame zaak
Met Leuk by Cleo stimuleren we ook een bewuste levensstijl. We zijn scherp op onnodige verpakkingen (en die zijn er veel in de kleding branche). Ik opteer voor Europese merken om transport vanuit het verre Azië te beperken. Dat bestel-maar-raak-en-stuur-maar-terug cultuurtje van het online shoppen is me een gruwel. Als een klant bij mij meerdere maten bestelt, bel ik voor het versturen eerst op. Met goed luisteren en een juist advies vinden we meestal de juiste maat. Dat scheelt veel retourzendingen.

Ik hou van Oost
In 2013 heb ik eerder een crisis doorstaan, toen ik van de bank van veertien winkels terug moest naar één. Ik koos voor deze winkel, omdat ik hier altijd een heel goed gevoel krijg. Ik woon in Haarlem, maar hou van Oost. De Maliebaan, de rijke variatie van winkels in de Nachtegaalstraat (die nu open ligt, maar na de verbouwing hele mooi wordt), de open houding van klanten in dit buurtje, heerlijk!

Jongere vrouwen
Ons aanbod van hippe, vooral Scandinavische kleding is gericht op de eigentijdse vrouw. Sinds twee jaar hebben we ook een shop-in-shop van YaYa dat zich met goede prijs-kwaliteit en pasvormen toelegt op de Nederlandse vrouw. Daarmee verbreden we onze doelgroep naar met name jongere vrouwen. Maar ook met een maatje meer kunnen we met dit merk veel betekenen. Zo blijven we ons als boetiek ontwikkelen.”

Foto: Leonie en Cleo van kledingboetiek Leuk by Cleo op de Nachtegaalstraat- Arnoud Wolff