Opgeruimde MilieuMeiden

Eline en Nora noemen zich de MilieuMeiden. De groep 7A leerlingen (van juf Maud) van de Kohnstammschool willen minder afval op straat. En daar bedenken ze allerlei acties voor, al sinds dat ze beste maatjes zijn in groep 4. Eline woont op de Abstederdijk, Nora in de Krommerijnwijk. “We willen dat de aarde het goed blijft doen. Al dat plastic is niet goed voor het milieu. Daarom lopen we met afvalknijpers door onze buurten. We rapen het plastic op en stoppen het in de afvalbak.”

Folder met milieutips
De enthousiaste jonge dames vinden het vooral leuk om samen projecten te doen en te knutselen. Zoals een folder maken en verspreiden. “Daarin geven we buren milieutips zoals geen troep op de stoep, niet te lang douchen en lampen niet onnodig laten branden. We kunnen helaas niet teveel folders printen, want dat is weer slecht voor het milieu. Dus hopen we dat mensen de folder doorgeven.”

Strip en loterij
Eline is ook bezig om een strip te maken van de MilieuMeiden. “Die lijkt op de folder, maar in een strip kun je de tips op een leuke manier vertellen.” Nora laat hun nieuwste idee zien: de milieuloterij. “We verkopen 32 loten op het schoolplein en bij buren aan de deur. Als je een lootje koopt voor 30 cent maak je kans op een afvalknijper of een zakje bloemenzaad. De opbrengst doneren we aan het goede doel, het Wereld Natuurfonds. Dat deden we ook toen we cupcakes en door oma gebreide wintermutsen verkochten.”

Eigen krant
Naast al deze acties zit er nog een groot project in het vat: een eigen MilieuMeiden-krant! Vol met verhalen en tips voor een schoner milieu. Zodra de eerste editie uit is, zetten we ‘m op onze website. Dan kan héél Oost de ideeën van de ondernemende MilieuMeiden Eline en Nora lezen.

De MilieuMeiden Eline en Nora met hun afvalknijper, strip en lotenboekje – Foto Arnoud Wolff