Laan van Minsweerd op de schop

Op verzoek van bewoners gaat de Laan van Minsweerd (Schildersbuurt) op de schop. Langs de afrit van de Waterlinieweg richting Stadionlaan komt een geluidsscherm tussen de Govert Flinckstraat en de Pieter de Hooghstraat. Dat moet de geluidsoverlast voor de huizen langs de afrit deels wegnemen. Het scherm krijgt begroeiing, wat ook een prettiger uitzicht geeft.

Groen geluidsscherm
De ruimte voor het geluidsscherm is gevonden door de stoepstenen tussen afrit en bomenrij weg te halen, zie [3]. Dan past het precies. Het scherm wordt grotendeels 140 cm hoog, voldoende om vijf decibel geluid op woonkamerniveau weg te nemen. Het laatste deel wordt lager voor het zicht van invoegend verkeer. Begin volgend jaar (vanwege levertijd) worden de schermen geplaatst en de begroeiing aangebracht.
De uitrit vanuit Pieter de Hooghstraat wordt ook aangepast om te voorkomen dat verkeer vanaf de Waterlinieweg vóór het einde van de afrit een shortcut maakt en hier al de wijk insluipt, zie [4]. De uitrit wordt daarvoor iets schuin aangelegd.

Breder fietspad
Het scherm is financieel mogelijk omdat ook het fietspad verderop opgeknapt kan worden. Tussen Ferdinand Bolstraat en Govert Flinckstraat ligt nu een éénrichtingsfietspad dat slechts met wit geschilderde varkensruggen (ronde stenen) is afgescheiden van de drukke afrit, zie foto. Niet echt prettig fietsen daar zo vlak langs de auto’s. Die varkensruggen gaan weg en een deel van de tweebaans afrit wordt toegevoegd aan het fietspad, zie [2]. Zo ontstaat een breed en veilig tweerichtingsfietspad. Fietsers kunnen nu makkelijker van en naar de Schildersbuurt rijden, bijvoorbeeld richting Galgenwaard of Kampong.

Werkzaamheden
De werkzaamheden starten 17 november. De afrit zal t/m 19 (uitloop 20) november afgesloten zijn tussen 9-15 uur.

Meer informatie op de gemeentelijke projectwebsite.

Foto’s: Laan van Minsweerd ter hoogte van Govert Flinckstraat [2], met daaronder het ontwerp plus een aantal foto’s van de oude Laan van Minsweerd (bron: Het Utrechts Archief