Een hart voor mozaïek

Achter de groene poort aan de Adriaen van Ostadelaan 54 zit een binnenterrein met een honderd jaar oud pand waar vroeger leren tassen gemaakt werden. Nu is het opgedeeld in meerdere atelierruimtes. Kunstenaar Marné van Veenendaal maakt hier mozaïeken. Oost kent haar ook van mozaïeklessen op scholen en workshops. Vorig jaar maakte ze een megagroot mozaïek Hart Voor Het DIAK voor de IC-afdeling van het Diakonessenhuis.

Het Vergeten Kind
Ze zet zich ook in voor Het Vergeten Kind. Deze stichting (bekend van met stickies gemaakte huisjes achter de ramen) richt zich op kinderen die het thuis moeilijk hebben en zich daardoor niet kunnen ontwikkelen. “Hun recente campagne Maak je Hart voor Kinderen in Sociaal Isolement vind ik heel actueel in deze coronatijd. Lang niet alle kinderen kunnen tijdens de lockdown huiswerk maken, of zoomen en teamen met de juf. Daarvoor is thuis te weinig ruimte, rust of geld. Zonder school raken deze kinderen extra snel in sociaal isolement.”

Zelf mozaïek maken
Marné steunt de stichting door pakketjes te verkopen waarmee je zelf een hart kunt mozaïeken. Leuk om thuis te doen als je bijvoorbeeld een hele dag achter je computer hebt zitten zoomen, zeker voor kinderen. “Mozaïeken is een combinatie van puzzelen en knutselen. In het pakketje zitten scherven van tegels, aardewerk en porselein (alles op kleur), een hart uit mdf gezaagd en het benodigde gereedschap: lijm, voegsel, spatels en als optie een knijptang om scherven bij te knippen. Kortom, alles wat je nodig hebt om een mooi hart te maken. Het is circulair mozaïek, want de scherven komen van gebruikt serviesgoed dat ik verzamel of koop bij kringloopwinkels.”

Info en bestellen
Het pakketje kost €15, waarvan een derde naar de stichting gaat. Het resultaat van je handenarbeid kun je ophangen, want er zit een haakje achterop. Zo kun je (als kind) met trots naar je mozaïek kijken. Meer info en bestellen van een mozaïekpakketje: www.mozaiekmonumenten.nl/

Foto: Inhoud van het pakketje om zelf een hart van mozaïek te maken – Arnoud Wolff