Monumenten in de Krommerijnwijk

Op zaterdag 11 september is Open Monumentendag in de stad, de 35ste editie. Thema dit jaar: erfgoed voor iedereen. Je kunt 80 veelal niet-openbare monumenten bezoeken zoals kerken en villa’s, waarvan een aantal in Oost. Vanwege de coronamaatregelen moet je bij een aantal kleine monumenten wel even een tijdslot reserveren.
Deze editie speciale aandacht voor de Krommerijnwijk. Dit na-oorlogse buurtje is aangelegd als ‘modern Wilhelminapark’ waar alle sociale lagen van de bevolking samen wonen en gelijke toegang hebben tot het groen rond de Kromme Rijn. Appartementen, flats, eengezinswoning of vrijstaande villa, iedereen heeft uitzicht op de Kromme Rijn.

Wandelroute met of zonder gids
Deze dag kun je in de Krommerijnwijk binnen kijken bij de villa van Theissing (Breitnerlaan 11) gebouwd in 1959 door Rietveldonderzoeker dhr. Theissing. Bijzonder is de toepassing van zogenoemde B2-blokken (holle betonblokken die in die tijd veel gebruikt werden als tussenmuur). Ook de Kohnstammschool en het Huis van Brandt (Breitnerlaan 1) zijn te bezoeken. Op de website van Open Monumenten kun je een wandelroute door de Krommerijnwijk downloaden. Je kunt ‘m ook met een gids lopen, inschrijven (gratis) kan hier.

Open Monumentendag
Zaterdag 11 september 10:00 -17:00 uur
Meer info: www.openmonumentendagutrecht.nl