Petitie veilige Ostadelaan

“Het lijkt soms een racebaan, zo hard rijden auto’s en vooral busjes hier door de straat. En als ze te laat remmen bij de verkeersdrempel, ter hoogte van de Ferdinand Bolstraat, zit je rechtop in je bed. Wat een klappen geeft dat!” Anja woont hier al dertig jaar, ze is wat gewend, maar na de (succesvolle) herinrichting van het Ostadeplein, even verderop, vindt ze het hier juist drukker en onveiliger geworden.

Plankgas
Het is ook een veel besproken onderwerp op de jaarlijkse straatborrel. Straatgenoot Tiny Nuiten legt uit dat de 30 km/u zone rond het Ostadeplein bij ‘hun’ drempel ophoudt. “Vanaf de drempel is het maximaal 50 km/u richting de stoplichten van het Herculesplein. En dat lijkt een vrijbrief om juist plankgas te geven, met uitschieters ver boven de 70 km/u! En andersom gaat verkeer vol in de remmen, zie alle remsporen op de drempel.”

Graag een zebrapad
De verkeersdrukte op deze uitvalsweg geeft nog een probleem: rustig oversteken is bijna onmogelijk. “Bewoners uit de buurt lopen graag via de Ferdinand Bolstraat naar het nieuwe Gezondheidshuis en het DIAK, zegt Anja, maar probeer er maar ‘ns tussen te komen. Auto’s en fietsers rijden met volle vaart voorbij. Graag zien we een zebrapad, zodat voetgangers meer ruimte krijgen.”

We willen een leefbare buurt
Tiny en Anja benadrukken dat ze heel blij zijn met de herinrichting van het Ostadeplein. “Daar is het nu veel prettiger om te lopen en te winkelen. Graag zouden we tussen het Herculesplein en Ostadeplein zoiets als de Burgemeester Reigerstraat krijgen, waar auto’s meer voelen dat ze in een woonbuurt rijden. Eigenlijk het Ostadeplein wat uitbreiden, dát zou de leefbaarheid ten goede komen, ook voor kinderen.”

Teken de petitie
Om hun wensen onder de aandacht te brengen bij gemeente en de buurt, zijn de bewoners een petitie gestart. “Er sluiten zich meer bewoners bij ons aan, ook uit de omliggende straten. Als de gemeente deze laatste honderd meter richting de Waterlinieweg ook 30km/u zou maken, met een zebrapad, zou de situatie enorm verbeteren. Daarover gaan we graag met de gemeente in gesprek. En wie ons wil steunen en op de hoogte wil blijven, kan hier de petitie ondertekenen.”

Update: na gesprek met de wijkwethouder is er een snelheidsmeter geplaatst. Een mooie eerste stap: wie hard rijdt krijgt een boze blik, wie rustig rijdt een glimlach.

Bewoners van de Ostadelaan willen lagere snelheid en een veilige oversteekplaats – foto: Arnoud Wolff