Panorama

Kijk mee in het schetsboek van onze cartoonist Niels Bongers. Wat ziet hij, of wil hij zien tijdens zijn wandelingen door Oost? Deze unieke serie panoramatekeningen verschijnt sinds 2017 in de Oostkrant en bevatten altijd een twist, een opmerkelijk detail of nemen een klein loopje met de werkelijkheid.

Crematorium in Oost


Komt er wel of geen crematorium in Oost? De particuliere begraafplaats Sint Barbara wil graag een faciliteit bouwen. Omwonenden protesteren, omdat zij bang zijn voor uitstoot van ongezonde stoffen en toenemende verkeersdrukte op de Princesselaan en de Emmalaan door mogelijk een groeiend aantal rouwstoeten en bezoekers.
@Oostkrant juni 2019

Darth Vader in Oost


In het Krommerijnpark achter de huizen aan de Breitnerlaan staat een gestileerd stenen beeld genaamd ‘Cape’, in 1972 gemaakt door Hanna Mobach ter gelegenheid van de opening van het Provinciehuis in Rijnsweerd. In 2015 is het beeld verhuist naar deze plek aan het water. Star Wars fans zien er Darth Vader in. Of is het Emperor Palpatine?
@Oostkrant maart 2019

Laatste rustplaats in Oost


Kovelswade aan de Koningsweg is de tweede openbare begraafplaats in Oost, gesticht in 1901 toen het naastgelegen Soestbergen vol raakte. De aula in neoklassieke stijl met een voorplein vol lindes, is een rijksmonument. Plannen in 2017 om er een crematorium te bouwen zijn door buurtbewoners afgewend. Daardoor is deze dodenakker nog altijd een oase van rust in onze wijk.
@Oostkrant december 2018

Schone lucht in Oost


Als de plannen om de A27 te verbreden doorgaan, moeten honderden woudreuzen gekapt worden in het bos van Amelisweerd. Zouden de reeën een veilig heenkomen kunnen vinden? Bijvoorbeeld in de groenstrook langs de begraafplaats St Barbara? Met deze tekening ondersteunt Niels de actie ‘Ik teken voor schone lucht’ waarmee kinderen aandacht vragen voor de luchtkwaliteit in Oost.
@Oostkrant september 2018

Op de vlakte in Oost


Waar de Waterlinieweg het spoor over gaat, op de zuidgrens met Lunetten, heb je een mooi uitzicht over de Houtense Vlakte. Behalve de vier Waterliniefortificaties Lunet 1 t/m 4 en enkele boerderijtjes, is deze uithoek van Oost ongerept. Onderzocht wordt of de Oosterspoorbaan via een wandelpad onder dit spoorviaduct doorgetrokken kan worden richting Maarschalkerweerd.
@Oostkrant juni 2018

Sleepnet in Oost

Stemlokaal in Oudwijk
Oost mag weer naar de stembus. Op de Homeruslaan zit een stemlokaal in het pand van het oude gymnasium, tegenwoordig de Odyssee basisschool. Deze keer stemmen we niet alleen voor de gemeenteraad, maar ook voor/tegen het sleepwet-referendum. Daarom als extra ornament een vissersbootje.
@Oostkrant maart 2018

My Home Is My Castle

Abstede Utrecht
Oost kent van die verborgen steegjes, hofjes en pleintjes waar je alleen per toeval komt als je er niet woont. Zoals het achterommetje bij Abstederdijk nr 32.
@Oostkrant december 2017

Broedplaats in Oost

Studentenflats IBB Utrecht
Op de plaats van het oude KPN-gebouw aan de Burgermeester Fockema Andrealaan wil de SSH samen met ontwikkelaar Jebber ‘De Kwekerij’ bouwen waar 700 studenten en starters kunnen wonen.
@Oostkrant september 2017

De Wilg in Oost

Buurthuis De Wilg Utrecht
De Wilg ondersteunt mensen met een verstandelijke of psychische beperking die actief willen meedoen in de maatschappij. Ze zitten in het gerenoveerde pand van de voormalige Wilhelminaschool aan de Mecklenburglaan. Opvallend genoeg staat er geen wilg op het oude schoolplein.
@Oostkrant juni 2017

Zijspoor in Oost

Oosterspoorbaan Utrecht
De Parallelweg is een klein wandelpaadje dat langs de oude spoorweg loopt tussen de Abstederdijk en de Maliesingel. Bewoners willen dat het een fietspad wordt, zodat Park Oosterspoorbaan en de Maliesingel op elkaar aansluiten.
@Oostkrant maart 2017