Peek & van Beurden stopt

Het is even schrikken voor de vele vaste klanten van Peek & van Beurden aan de Nachtegaalstraat: er hangt een aankondiging achter het raam dat de delicatessenwinkel eind april de deuren sluit. Na 26 jaar (en twee maanden) verdwijnt de markante rode luifel van de gevel. Edwin Peek en zijn vrouw Kitty willen op een andere manier gaan ondernemen.

Toekomst zonder winkel
“De winkel is al die jaren altijd open geweest. Dag in, dag uit. En altijd samen hè, we hoefden bij het avondeten niet te vragen: Hoe was jouw dag? En weinig vakantie ook. Ik ben nu 51, nu kan ik nog prima iets anders beginnen. Liefst in de food branche, maar zónder winkel. Bijvoorbeeld jonge ondernemers adviseren en inspireren hoe ze hun innovatieve producten het beste op de markt brengen. Daar zou ik mijn ervaring en kennis voor willen inzetten.”

Speuren naar bijzondere producten
Edwin’s vader had jarenlang de Snuffelshop (rookwaren, kado’s en snoep) op de hoek van de Frederik Hendrikstraat. Hij heeft het winkelieren dus niet van een vreemde. Toen de buurtwinkel Van Beurden te koop kwam, handelde hij snel. “Binnen een week was alles rond, dat kon toen nog. In 1996 was er nog geen supermarkt op de Nachtegaalstraat. Voor dagelijkse producten als een pak Douwe Egberts koffie kwamen mensen bij ons. Dat veranderde met de komst van Albert Heijn, toen zijn we ons op speciale producten gaan richten. Nachochips waren bijvoorbeeld een delicatesse in die tijd. Zodra producten opgenomen werden in het supermarkt assortiment, gingen wij weer op zoek naar nieuwe hoogwaardig, unieke producten. En die hoefden niet persé duur te zijn! Voor veel merken waren wij letterlijk de proeftuin. Zo verkochten wij als eerste in Utrecht Ben & Jerry’s ijs.”

Sfeer en service
“Vanaf het begin hebben we ingezet op persoonlijke benadering en goede service. Dat brengen we onze medewerkers ook altijd bij: geef alle klanten volle aandacht. Klanten komen van heinde en verre om bij ons hun favoriete producten te kopen. Ze kunnen die ook elders of online krijgen. Maar ze gunnen het ons vanwege de sfeer en service. Daar hebben we al die jaren keihard voor gewerkt. Dat merk ik ook aan de reacties van klanten: ze vinden het écht jammer dat we stoppen. Maar snappen ook dat, na al die intensieve jaren, het voor ons tijd is voor iets anders. Die fijne, dagelijkse contacten gaan we natuurlijk wel missen. Hopelijk gaat de buurt ook genieten van het assortiment zuivel, worsten en vers gebrande noten van onze winkelopvolger de Zuivelhoeve.”

Foto: Edwin Peek voor de karakteristieke gevel van zijn winkel – Arnoud Wolff