Petitie Oudwijkerdwarsstraat

De Oudwijkerdwarsstraat, de smalle straat tussen Burgemeester Reigerstraat en de Homeruslaan, is heringericht. Het wegvlak is opnieuw geasfalteerd, de oude versmallingen zijn weggehaald en langs de weg zijn boomspiegels vergroot en groenvakken aangelegd. Deze herinrichting was (financieel) mogelijk na groot onderhoud aan de riolering onder de weg. Tijdens die werkzaamheden vonden archeologen unieke restanten van een nederzetting uit de zevende eeuw, wat veel bekijks trok uit het hele land, maar dat terzijde.

Petitie voor meer veiligheid
Buurtbewoners slaan alarm met een petitie (275x getekend): zij vinden de straat onveilig geworden. Initiatiefnemer van de petitie Wouter Hilhorst: “De lange strook asfalt verleidt automobilisten tot te hard rijden, het oogt teveel als een 50 km/u weg. Vooral voor kinderen op weg naar basisschool De Odyssee of speeltuin De Bloesem is het gevaarlijk om over te steken of te fietsen. We willen verkeersremmende maatregelen. Liefst drempels, maar dat is voor direct aanwonenden een no-go vanwege de enorme trillingen als vracht- en busverkeer erover heen rijdt. Maar zebra’s, extra versmallingen, duidelijke borden en waarschuwingen op het asfalt (30 km zone!) zijn mogelijkheden die we graag onderzocht zien. Het moet veiliger!”

Homeruslaan
Op Nextdoor wijzen bewoners ook op de kruising met de Homeruslaan, een brede plak asfalt en een opvallend wijde bocht, niet iets wat je in een 30 km/u zone verwacht. Met ‘dank’ aan buslijn 8 die, als de werkzaamheden aan de burgemeester Reigerstraat klaar zijn, weer in twee richtingen door de straat gaat rijden. Daar zijn de breedte van de weg en de straal van de bochten op afgestemd. Opgemerkt wordt dat de kruising een zeer gevaarlijk punt is geworden met al twee ongelukken op de kruising (brommer-auto) in korte tijd. “De hele straat is een grote racebaan geworden.”

Gesprek met de verkeerskundige
Wouter Hilhorst is benieuwd naar de reactie van de gemeente: “Dinsdag heb ik een afspraak met de verkeerskundige van de gemeente. Er moet snel iets gebeuren. Op het Ostadeplein waren na de herinrichting ook zorgen over de veiligheid en oversteekbaarheid. Uiteindelijk zijn daar zebra’s aangelegd. Ik hoor graag wat hier de mogelijkheden zijn.”

Kijk voor meer info over de herinrichting van de Oudwijkerdwarsstraat op de projectwebsite.

Foto: Kruising Homeruslaan en Oudwijkerdwarsstraat – Arnoud Wolff