Designtalent in de etalage

De interieurwinkel en ontwerpstudio Nieuwe Oost aan de Burgemeester Reigerstraat geeft sinds kort een podium aan Utrechts ontwerptalent. Winkeleigenaar Henk Jan Borst heeft daar in de etalage ruimte voor gemaakt. Elke twee maanden krijgen twee of drie ontwerpers de kans om hun producten te presenteren aan voorbijgangers en bezoekers.

Etalage als podium
Dit Designer Podium Nieuwe Oost is een initiatief van Marthe Elfring. “Het doel van het podium is de zichtbaarheid van Utrechtse productdesigners te vergroten. Onze stad kent veel designtalent! Vooral net afgestudeerde productontwerpers kunnen een podium goed gebruiken. Tijdens hun opleiding ligt de focus op de ontwikkeling van creativiteit en het ontwerpproces, maar daarna is het belangrijk te weten hoe je je werk onder de aandacht brengt. De zakelijke kant is lastig voor startende ontwerpers, daar wil ik ze graag bij op weg helpen. Daarnaast biedt het podium ook plek aan gevestigde ontwerpers.”

Wall Pieces
Ook winkeleigenaar Henk Jan Borst is enthousiast over het podium: “We scouten samen nieuwe ontwerpers, bijvoorbeeld via de Atelierroutes in Utrecht en bij de Hogeschool voor de Kunsten (HKU). In onze etalage staat het werk van de productdesigners letterlijk in de spotlight. En daarbij kunnen bezoekers van onze winkel zien hoe het design past binnen een interieur. Op het huidige podium staan de serie Wall Pieces van Erik Sluijs en de collectie handgemaakte wandtegels van duurzaam beton van het ontwerpduo The Novel Grey. Prachtige producten waar ik zeker toepassingen voor zie.”

Foto’s: Marthe Elfring en Henk Jan Borst geven jong ontwerptalent een podium – Arnoud Wolff