Protestmars naar Amelisweerd

Een spandoek met ‘Amelisweerd, we love you’ hangt boven de Weg naar Rhijnauwen. Het is een van de zichtbare hartenkreten langs de route van de protestmars die student Lianne Suurenbroek samen met Studenten Voor Amelisweerd heeft georganiseerd: “Ik woon in de Uithof en doe een master Biomedische Wetenschappen. Het bos van Amelisweerd is mijn achtertuin. Ik kom er graag, zeker het afgelopen jaar, toen ik tijdens de lockdown de hele dag achter de laptop college volgde. Dan is het lekker om even de natuur in te kunnen lopen.”

Bos in gevaar
“Het bos is in gevaar vanwege de plannen om de snelweg te verbreden. Het zou zó zonde zijn om al die honderd jaar oude bomen te kappen. Studenten en jongeren hebben nu al weinig buitenruimte, het bos is noodzakelijk om even tot rust te komen. Vorige week zag in een ree lopen, dat vind ik zo’n mooi symbool van onze toekomst. We willen niet nóg meer asfalt en wegen, maar juist meer groen en ruimte. Daarom zet ik me in om het bos te behouden.”

Duimpjes omhoog
“Gesteund door de actiegroepen Amelisweerd Niet Geasfalteerd en Kerngroep Ring Utrecht hebben we deze protestmars van Domplein naar het bos kunnen organiseren. De mars volgt de route die veel studenten dagelijks fietsen, om zo de stad te laten zien waar wij ons voor inzetten. Erg leuk om onderweg allemaal duimpjes omhoog te zien en opmerkingen als ‘Goed dat jullie dit doen!’ en ‘Ik sta achter jullie!’ te horen.”

Trotse oude garde
Op het grasveld waar de protestmars eindigt staat ook Jos Kloppenburg, een van de gezichten van het brede protest tegen de verbreding. Hij was al actievoerder in de jaren ’80 toen een groot deel van het bos moest wijken voor de aanleg van de A27: “Ik ben hartstikke trots op deze jonge mensen. Het gaat over hun toekomst, en dat ze met deze protestmars hun stem laten horen, petje af. Ik roep jongeren graag op om óók op te komen voor de bomen. Doe mee met onze acties, of organiseer je eigen actie, het is allemaal prima. Als je maar in beweging komt!”

Foto: Initiatiefnemer van de protestmars Lianne Suurenbroek (rechts) wordt geïnterviewd door studenten journalistiek – Arnoud Wolff