QQLQ-huisje hoeft niet aangepast

Het staat zwart op wit, het monumentale spoorwachtershuisje aan de Zonstraat vlakbij het Spoorwegmuseum, ook wel het QQLQ-huisje genoemd, mag blijven zoals het is. De grijze verflaag en de zonnepanelen hoeven dus niet weg. Een glunderende Aline laat de brief zien waarin de gemeente dat bevestigt: “Ik ben erg blij met de goede afloop. Toen ik vorig jaar in de zomer een pittige brief kreeg met de eis om alles eraf te halen, was ik ten einde raad. Gelukkig kreeg ik steun van het buurtcomit√© die een petitie startte met inmiddels meer dan 2.000 handtekeningen. En die steun is almaar gegroeid, nog elke dag steekt hier iemand z’n duim op, of vragen buurtgenoten hoe het gaat als ik een rondje met de hond maak. In deze brief staat dat het grote draagvlak in de buurt is meegewogen. Ik wil iedereen dan ook hartelijk bedanken voor alle steun afgelopen tijd!”

“In het begin was ik ook verward door de tegenstrijdige berichten en eisen vanuit meerdere afdelingen van de gemeente: monumenten, vergunningen en duurzaamheid. Voor duurzame aanpassingen aan een monument in een beschermd stadsgezicht bleken de richtlijnen onvoldoende uitgewerkt. Gelukkig heeft de wethouder een externe adviseur aangesteld die alle afdelingen bij elkaar zette en de focus verlegde van procedures naar de inhoud. Maatwerk dus, en toen kwamen ze eruit. De grijze coating mag blijven, omdat die beschermend werkt en niet zomaar als modegril is aangebracht. En voor de zonnepanelen heb ik een tijdelijke vergunning verkregen, omdat de gemeenteraad nog werkt aan een richtlijn voor de verduurzaming van monumenten in de stad.”

D66 raadslid Ellen Bijsterbosch vroeg al in 2018 in een motie om soepelere richtlijnen voor het verduurzamen van monumenten. Ook zij is verheugd over de uitkomst rond het QQLQ-huisje: “Goed dat de gemeente uiteindelijk gekozen heeft voor maatwerk en de intenties en kwaliteit van uitvoering van de bewoner heeft meegewogen. Verduurzaming van monumenten heeft daardoor meer urgentie gekregen en we zullen hopelijk in de raad hier snel meer duidelijkheid verschaffen, zodat andere eigenaren en bewoners van monumenten weten wat er wel of niet mogelijk is.”