Het rommelt in Oudwijk

Vier vaders die hun kind naar peuterspeelplaats de Rommelpot brengen in speeltuin De Bloesem, hartje Oudwijk. Ze voeren in alle vroegte actie omdat de Rommelpot eind dit jaar gaat sluiten. Althans, dat hebben ze van kinderopvangorganisatie Kind & Co te horen gekregen. “We voelen ons overvallen. Verhuizing is niet in het belang van de kinderen”, volgens Martijn Willemen (met gele jas). “Deze crèche was van het gemeentelijke Spelenderwijs. Eind vorig jaar zijn al hun locaties overgegaan naar commerciële aanbieders zoals Ludens en Kind & Co. Maar zwart op wit kregen we de geruststelling dat de vertrouwde gezichten in de klas zouden blijven, evenals de locatie en de tijden. En deze plek is prachtig, in deze groene speeltuin midden in de buurt. Nu, nog geen jaar later, krijgen we een brief dat deze locatie toch gaat sluiten. En of we binnen zes dagen willen toestemmen dat onze kinderen overgaan naar hun grote locatie aan de Notenbomenlaan. Alsof je op deze korte termijn nog elders terecht kunt!”

Geldkwestie?
De overgang heeft alles te maken met de regels omtrent Voorschoolse Educatie en kinderopvangtoeslagen. Ingewikkelde materie, maar het gevolg is dat de gemeente haar subsidiebeleid verandert, waardoor sommige locaties zoals Rommelpot niet langer rendabel zijn voor Kind & Co. “Wij vinden dat alle veranderingen veel te snel gaan. Voor deze jonge kinderen, zeker in deze coronatijd met alle stress die dat voor jonge gezinnen oplevert, zijn steeds wisselende gezichten voor de groep al heel vervelend, maar een wisseling van locatie is dat helemaal. Gemeente en kinderopvangorganisaties zeggen het kind centraal te stellen, maar daar merken wij hier niets van. Wij willen dat Rommelpot door blijft gaan op deze locatie, en dat onderzocht wordt of dat op langere termijn ook kan. En als de huur van deze plek een obstakel is, en daar lijkt het wel op, dan zou de gemeente daar iets aan kunnen doen. Zij hebben Spelenderwijs overgedaan aan commerciële partijen, maar daarmee is hun verantwoordelijkheid niet plots verdwenen. Het gaat om jonge kinderen, hun belang dient voorop te staan.”

Wie vergelijkbare ervaringen heeft op andere voormalige Spelenderwijs locaties, of deze ouders wil steunen in hun protest kan contact opnemen met Martijn via hetrommelt@gmail.com