Drama bij het Rosarium (1945)

Vanochtend in de stromende regen legden de buurtkinderen Casper en Seán een krans bij het monument aan de Marijkelaan, een zijstraatje tussen het Wilhelminapark en het Rosarium. Op de plaquette staan de namen van tien buurtgenoten die op 7 mei 1945 omkwamen bij het zogenoemde ‘Drama bij het Rosarium’.

Bloederig slagveld
Nederland viert op 5 mei de bevrijding van het Duitse bezetting, maar Utrecht was in 1945 pas op 7 mei aan de beurt. Luttele uren voordat de bevrijders die dag via de berekuil Utrecht binnenreden, gingen tien leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) op zoek naar de (foute) NSB leider Anton Mussert. Die woonde in deze straat, die tijdens bezetting was hernoemd tot Nassaulaan, net zoals het Wilhelminapark tijdelijk Nassaupark heette. Plots klonk ergens een geweerschot en begonnen Duitse soldaten vanuit het park gericht te schieten op de groep ongewapende BS’ers. Zo werd de omgeving rond het Rosarium in de laatste uren van de bezetting een bloederig slagveld met fatale afloop voor onze buurtgenoten.

Reconstructie
Wat er precies gebeurde op deze donkere dag in Oost? Bekijk de reconstructie in deze korte RTVU documentaire youtu.be/pYsEer7e_O8

Foto: kranslegging bij het monument bij het Rosarium – Arnoud Wolff