Slopen of opknappen?

Slopen of opknappen? Het oude schoolgebouw aan de Rubenslaan staat al ruim tien jaar lang te verpauperen. De wethouder wil het in september gaan slopen zonder plan wat er voor terug moet komen. Een groeiende groep buurtbewoners wil het pand juist duurzaam opknappen en geschikt maken voor wonen, liefst een mix van senioren en gezinnen, met daarbij een buurtfunctie, bijvoorbeeld een buitenschoolse opvang.
Ze zijn een petitie gestart om de wethouder te bewegen tot overleg i.p.v. sloop.

Het actiecomité legt op de actiewebsite én in een brief aan de wethouder uit dat het schoolgebouw kenmerkend is voor de na-oorlogse Krommerijnbuurt, aangelegd in de jaren 50. Licht, lucht en ruimte was destijds het devies, en dat is bij dit pand met verve toegepast: grote raampartijen met een typisch vakkenpatroon, geheel in de geest van de beroemde Gerrit Rietveld. En het kan allemaal open, corona-proof dus, ze waren hun tijd ver vooruit! Omdat hier langs de Kromme Rijn nog weinig is gesloopt, is het een van de weinige gave na-oorlogse woonwijken in Nederland. Een aantal panden en woonhuizen (zoals de Rietveldvilla) zijn al officieel monument, maar het actiecomité wijst erop dat de héle buurt belangrijk erfgoed is waar je niet zomaar in moet gaan slopen. Ze verwijzen naar wetenschappelijk rapporten die ze op hun website hebben gezet.

Donderdag komt de buurt bijeen op het schoolplein van de nabijgelegen Prof. Kohnstammschool Utrecht, ook een monument, voor verdere actie. De klok tikt!

Petitie: https://rubenslaanschool.petities.nl/
Website: https://rubenslaanschool.nl/