Een appel voor je droom

Mijn droom is dat ik later Sinterklaas wordt‘, zo stond er vorig jaar geschreven op een kaartje in de Ruilboom, het schattige appelboompje bij de ingang van het Rietveldhof. In totaal hingen buurtgenoten en voorbijgangers 120 wenskaartjes op. “De appels zijn weer rijp om geplukt te worden, in ruil voor een wens of droom”, vertelt bewoner Geert Bakker. “Als de herfst begint hangt dit lieve appelboompje altijd vol appels. Hoe leuk zou het zijn als je een droom mag ophangen in ruil voor een heerlijk appeltje? Daarom zet ik samen met mijn overbuurvrouw Jess van de Griend een doos met lege kaarten en een pen op de tafel naast de boom. Met de opdracht: pluk een appel, deel je droom.”

Kinderwensen
“Hier op de hoek met de Prins Hendriklaan passeren veel mensen, ook toeristen richting het Rietveldhuis en buitenlandse studenten van het University College. In de boom hangen daardoor wensen in meerdere talen. Ook kinderen weten de boom te vinden, ze staan soms minutenlang te lezen en hangen hartverscheurend wensen op als ‘Ik hoop dat er geen oorlog komt, want ik wil vrede‘. Maar ze delen ook echte kinderwensen, zoals ‘dat ik politie wordt‘ of ‘om in minecreft (een computergame) te zijn‘. Dit jaar ook veel wensen om jezelf te mogen zijn, een thema dat erg leeft onder jongeren.”

Elke buurt een Ruilboom
“We verzamelen alle wensen op de facebookpagina van de Ruilboom. Hoewel we stiekem hopen dat er een toverfee meeleest en dromen in vervulling laat gaan, zijn we al tevreden als mensen even stil staan bij de wensen van anderen, en mogelijk die van zichzelf. Voorbijgangers en bewoners ontmoeten elkaar bij de boom. Ze lezen kaartjes voor, met een lach, soms ontroerd. Of ze zijn eenvoudigweg nieuwsgierig: hangt er al een nieuw kaartje? De boom brengt mensen bijeen, laat zien wat belangrijk is in het leven. Daarom is onze droom dat elke buurt een Ruilboom krijgt. Carpe Diem, Carpe Fructum!”

Bekijk álle wensen op: www.facebook.com/DeRuilboom