Straathartjes

In thema geschilderde hartjes van epoxy op hout, wie goed rondkijkt ziet ze als muurbloempjes zitten op een aantal gevels in Oost. Ze zijn gemaakt door Silly uit Rijnsweerd. Elk hartje heeft een verhaal dat ze deelt op de instagram Sillystreetheart. Beducht voor overijverige handhavers blijft ze liefst anoniem, maar in de (serieuze) streetart-wereld is ze geen onbekende: ze werkt steeds vaker samen, zoals bij het liefdeskraantje gemaakt met de Utrechtse artist Mr Kubus, of binnen het duurzaamheidsproject Bee Positive .

Soms simpelweg silly
“In Parijs raakte ik geïnspireerd door de vele 3D streetart. Prachtige werken vaak. Mijn eerste streethearts maakte ik met epoxy in een ijsklontjesmal met hartjesvorm. Een uurtje of vier ben ik al snel bezig, ook om alle kleuren en glitters er goed in te krijgen. Want zo’n hartje moet wel shinen natuurlijk! De hartjes hebben vaak een boodschap, en soms zijn ze simpelweg silly, voor de leuk dus.”

Tot aan Parijs
“Er hangen nu 98 hartjes tot aan Parijs toe. Een groot deel is inmiddels ontvreemd, op zich jammer, want sommige hebben een grote emotionele betekenis. Zoals het hartje dat ik maakte voor een overleden vriendin. En soms worden ze gesloopt, zonde. Er zit toch veel werk en vreugde in zo’n hartje. Dat probeer ik ook te delen met voorbijgangers: de lol dat als je goed om je heen kijkt, je iets opmerkelijks ziet waar je even vrolijk van wordt, of je even aan het denken zet. Het heeft iets rebels natuurlijk, doen wat eigenlijk niet mag, maar wel heel leuk is.”

Op ooghoogte
Het ophangen van de hartjes blijft spannend. Want de boete kan oplopen tot een paar honderd euro. De Chinese New Year op een school heb ik met een telescoopladder hoog opgehangen. Dat vond ik zó eng, dat ik de ladder gelijk weer verkocht heb. Dan alles maar op ooghoogte met het risico dat een hartje meegenomen wordt. Een van de eerste hartjes hangt in de buurt van het Rietveld Schröderhuis. Onlangs is de plek gerenoveerd. Maar het hartje is behouden gebleven, de werklui hebben het gerespecteerd. Kijk, daar wordt ik heel vrolijk van.”

Volg Silly op instagram