Sokkendrama op het Boni

Het Bonifatius College, een fenomeen in Oost, bestaat deze zomer 100 jaar. En dat gaat de school groots vieren! In aanloop naar het eeuwfeest werken ze aan een jubileumboek met de titel ‘Méér dan een school’ vol foto’s en verhalen van oud-leerlingen en docenten. Wie nieuwsgierig is kan op de jubileumsite al wat anekdotes lezen. Zoals deze over het ‘Sokkendrama’ in 1950 …

In 1950 was het Boni nog door en door katholiek. Ondanks grote hitte werden de meisjes gesommeerd om kousen aan te trekken. Blote benen en tenen waren met onmiddellijke ingang uit den boze. Het leidde tot smalende artikelen in o.a. het Utrechts Nieuwsblad en zelfs de Rotterdamse NRC. Kortom: een welhaast landelijke rel was geboren.

Sokkendrama
Destijds leerling IV gym-b Maria Oremus (1934-2008) schrijft in haar dagboek op 6 juni 1950: “We mogen niet op school komen zonder sokjes. Dit is een idee van (…) Elling. Zij vinden het een onaesthetisch gezicht. Meneer Akveld heeft dat op de volgende manier aangetoond: hij ging onderaan de trap staan met een stok en ieder meisje dat langskwam zonder kousen tikte hij tegen de benen terwijl hij zei: ‘Dat mag niet.’ Maria P. zei dat ze jongens met korte broeken veel lelijker vond, al die haren. ‘Ja’, zei hij, ‘dat is de mannelijkheid, jij bent zo maagdelijk blank.’ Dit zei hij tegen mij, want ik stak mijn been uit.”
En op 7 juni noteert Maria: “Er is een sokkendrama! In alle kranten heeft er haast een stukje over gestaan. Ik vind het gewoon een blamage voor de school. Meneer Edelman (destijds hoofdredacteur van het Utrechts Katholiek Dagblad Het Centrum) heeft er gelukkig een goed stuk tegenin geschreven.”

Meer informatie (en voorpret) over het Boni eeuwfeest op www.boni100.nl

Foto: De scheikundeles klas IV gym-b, 10 juni 1950, daags na het ‘Sokkendrama’ – uit de nalatenschap Maria Oremus