Smaakvolle Stadsjochies

‘Wie zaait met liefde, zal smaak oogsten’. Het is de lijfspreuk van de Stadsjochies die zijn neergestreken aan de Rijndijk, afslag Koningsweg. In en rondom hun nieuwe kassen telen ze groenten, fruit en kruiden. Op 1 september gaat ook de horeca open en kun je alle heerlijkheden proeven. Bedrijfsleider Barbara Mazairac Sjenitzer is druk in de weer voor de opening volgende week. Maar écht gestresst kan ze hier niet raken: “Het is zo’n bijzondere plek hier aan de rand van Oost. Er hangt een serene rust tussen al het groen. En toch fiets of wandel je hier vanuit de binnenstad zo naar toe. Het is landelijke natuur ín de stad.”

Smaak en kwaliteit
De Stadsjochies zijn hier al drie jaar bezig met telen van kruiden en cressen (smaakvolle, gekiemde plantjes). Dit jaar bouwen ze er nieuwe kassen. “Ik zocht aanvankelijk een tuinkas om mijn camper te stallen”, vertelt wijkgenoot en oprichter Rob Geerlings. “Zo kwam ik in contact met een groenteteler. Ik vond het zo’n geweldige plek, dat ik haar oude kassen overgenomen heb. Samen met mijn compagnons Hans Oedekerk en Tony van der Hulst maken we er een moderne kwekerij met restaurant van. We werken al een tijdlang nauw samen met een aantal horecazaken in en rond Utrecht, die vooral onze cressen verwerken in hun gerechten. Smaak en kwaliteit, daar blijven we op inzetten, vanaf september dus ook voor particulieren en onze gasten.”

Theetuin vol kruiden
Thias Bos is een van de drie vaste telers die de hele dag tussen de gewassen zijn te vinden. “Ik kwam hier om als klusje de oude overwoekerde kassen distelvrij te maken. Mijn studie geschiedenis vlotte niet zo, en hier vond ik vrij onverwacht wat ik écht wil: lekker met alle planten en bloemen in de weer zijn. Drie jaar zijn we op deze plek nu bezig en zoals je ziet: het groeit en bloeit. Buiten de kassen verbouwen we o.a. in meer dan twintig speciale tuintjes 110 soorten theekruiden onder permacultuur (red: een moestuin die zichzelf in stand houdt). Deze kruiden serveren we straks als verse thee in ons restaurant en eind september ook in onze winkel.”

Lunettenpark
“We zitten op een plek in ontwikkeling, vlak achter de forten Lunet 1 en 2”, legt Barbara uit. “Die zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, vorige maand nog uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De gemeente gaat in dit gebied meer wandelpaden aanleggen, ze noemen dat het Lunettenpark. Wij liggen daar middenin. Iedereen kan straks tussen onze kassen en door onze theetuin wandelen en genieten van alle geuren en kleuren. Wie graag een handje wil helpen in onze kassen of in de theetuin is als vrijwilliger van harte welkom. Het is een bijzondere plek, heerlijk om even in het groen te werken als je een hele dag achter een beeldscherm hebt gezeten!”

Meer info: https://stadsjochies.nl/

Foto: Het team van Stadsjochies – Arnoud Wolff