Taal Doet Meer met kinderen

Taal heb je nodig bij de dokter, op school, in de winkel, bij het vinden van een baan of om contact te krijgen met buren en klasgenootjes. Dus als je uit een ander land komt, en je spreekt de Nederlandse taal nog niet zo goed, is het lastig om je plekje in onze stad te vinden. Het Utrechtse Taal Doet Meer helpt daarbij. Al sinds 1985 brengt ze vrijwilligers in contact met nieuwe stadsgenoten die graag de taal beter willen begrijpen.

Spelenderwijs taal leren
Janneke Abbema is een van de honderd (!) vrijwilligers uit Oost die zich inzetten voor Taal Doet Meer. “Ik ben vorig jaar begonnen als mentor van Merhawit uit Ethiopië. Zij zit in groep 8. Een keer per week ga ik naar haar toe. We lezen samen, soms lees ik voor, bijvoorbeeld uit een boek dat we samen uit de bibliotheek hebben gehaald. En we doen kleine taalspelletjes, zowel binnen als buiten, waardoor ze spelenderwijs de taal leert. Soms kijken ouders of broertje en zusjes nieuwsgierig mee, ook zij zijn heel enthousiast.
Met de juf op school heb ik besproken wat Merhawit’s leesniveau is en welke onderwerpen zoal spelen in de klas. Daar kan ik dan op inspelen. Merhawit vraagt vaak hoe dingen hier werken, zoals: hoe kies je eigenlijk een middelbare school? En ze vertelt op haar beurt hoe dat in Ethiopië gaat. Ik vind dat interessant om te horen, zo leren we allebei wat!”

Professionele ondersteuning
Anandi Schelfhout werkt als projectmedewerker bij Taal Doet Meer: “Ik zoek vrijwilligers zoals Janneke die als mentor kinderen in de basisschoolleeftijd willen helpen met taal. Eén kind per mentor, dus je kunt alle aandacht geven en er echt iets leuks van maken. Alle vrijwilligers volgen een training voordat zij starten. Als Janneke zelf vragen heeft, kan ze altijd bij mij en mijn collega’s terecht. Taal verbindt mensen, onze ervaring is dat mentor en kind het allebei erg leuk vinden.”

Informatie of aanmelden
Wie meer wil weten over Taal Doet Meer, of ook mentor wil worden, kan contact opnemen met Anandi via Jeugd@taaldoetmeer.nl of bellen/appen naar 06-18210430
Of kijk op www.taaldoetmeer.nl

Foto: Anandi Schelfhout en Janneke Abbema – Arnoud Wolff
Video: Zo werkt Taal Doet Meer