Talkshow van Platform Oost

Zondag 4 oktober organiseerde het bewonersinitiatief Platform Oost een nieuw wijkdebat in buurtcentrum Podium Oost in Oudwijk. Door corona kon er weinig publiek in de zaal. Daarom was het debat gegoten in het format van een talkshow die live gestreamd werd op het nieuwe youtubekanaal Studio Utrecht Oost. Een dappere poging om ons in deze corona-tijd te blijven informeren over wat er gaande is in Oost. Het hoofdthema zondag: hoe houden bewoners grip op de leefbaarheid van hun buurt? Het stadsbeleid (of het ontbreken ervan) op gebied van wonen, verkeer of sociale voorzieningen kan botsen met wat een buurt wil. En wat doen we dan?

GASTEN UIT OOST
Presentator Jord Neuteboom ontving aan tafel vier bewoners die zich inzetten voor de wijk. Zo legt Remmelt Veen, voorzitter van Platform Oost, uit hoe dit bewonersinitiatief de buurt- en actiecomités in de wijk kan helpen. Het Platform organiseert ook de wijkdebatten. Hoe kun je hier aan meedoen en wat levert deelname je op?

Peter van Kleunen wil met zijn adviesbureau WB De Ruimte bewoners ondersteunen bij ruimtelijke vraagstukken, actueel nu binnenkort de Nachtegaalstraat, Reigerstraat en de Maliebaan op de schop gaan.

Uit de Krommerijnwijk schoven Wim de Reuver en Dirk-Jan Simons aan om te vertellen hoe zij met een groep buurtgenoten de sloop van een schoolgebouw willen voorkomen. Met een petitie, een actiewebsite en eigen onderzoek in korte tijd kregen ze publieke en zelfs politieke steun voor de visie dat hun na-oorlogse buurt een beschermd stadsgebied zou moeten worden. Wat kunnen andere buurten in Oost van dit initiatief leren?

De vierde gast was Anja van der Aa, mede-oprichter van de wijkcoöperatie Oost Voor Elkaar. Zij wil minder (dure) bureaucratie in de buurtzorg en meer regie voor bewoners. Met een digitaal platform brengt ze bewoners bij elkaar die hulp zoeken, of juist willen bieden. Zij laat zien hoe het platform ook voor jou kan werken.

POLITIEK AAN TAFEL
Platform Oost heeft voor deze speciale uitzending ook wethouder Anke Klein aan tafel gekregen voor een goed gesprek over bewonersparticipatie. Want hoe wil de politiek eigenlijk omgaan met bewoners? Hoe gaat de politiek de bewoners in Oost ondersteunen?

Uitzending gemist
De talkshow is hier in zijn geheel terug te kijken op het youtubekanaal van Studio Utrecht Oost. Meer informatie over het wijkplatform vind je op de website van Platform Oost.

Foto: Remmelt Veen, Anke Klein en Jord Neuteboom in gesprek tijdens de talkshow