Praatjes vullen gaatjes

Ditte Wooning (1953) is tandarts en houdt sinds 1979 – als eenpitter – praktijk in de Mauritsstraat. Tijdens gebitscontroles maakt ze graag een praatje. Met een aanstekelijke zachte ‘G’, wat wellicht verklaart waarom buurtgenoten in de stoel ook graag hún verhalen delen. Ze schreef er een boek over: ‘Als de tandartsstoel kon praten’. Een verzameling anekdotes uit de praktijk met koppen als Benidorm Bastards, Kitty Kutty en Therapeutisch Klapje. En het mag gezegd: Ditte schrijft met vlotte pen.

Ontroerend en hilarisch
“Ik heb al die jaren zoveel meegemaakt, ik deel mijn ervaringen graag. De verhalen geven een mooi tijdsbeeld van het leven in Oost. Zonder persoonsnamen uiteraard, niemand hoeft zich zorgen te maken dat zijn ontboezemingen op straat komen te liggen. Sommige zijn ontroerend, de meeste vooral hilarisch. Want we hebben wat afgelachen bij de stoel.”

Ervaringsvak
Haar praktijk is gesloten voor nieuwe patiënten. “In de hoogtijdagen had ik 2.000 buurtgenoten in de stoel, dat was aanpoten. En tóch nam ik altijd alle tijd voor de patiënt. Tandheelkunde is een ervaringsvak, ik lees het gebit. Zo herken ik in een vroeg stadium familie-aandoeningen. Ook kijk ik naar lichaamshouding. Zo heeft tandenknarsen een wisselwerking met de (verkeerde) stand van nek en schouders.”

Hart voor de buurt
Veertig jaar tandarts, hoe lang wil ze nog doorgaan? “Over twee jaar stop ik, op 25-05-2025, een mooie datum. Dan is ook mijn assistent Roxanne 25 jaar in dienst, dus ook voor haar een afscheid met slingers. Als kind kwam ze al in mijn praktijk, ze woonde even verderop. Na haar studie is ze in de praktijk in dienst getreden en blijven plakken. Zo sta ik in het leven: trouw aan het vak én aan de mensen.”

Het boek is te koop voor €19,95 (ex bezorgkosten) bij de buurtwinkels Zilveren Hamer en Olijfje op de Jan Scorelstraat. Je kunt Ditte ook een mail sturen: tandartsstoel@hotmail.com

Ditte Wooning schreef een boek over haar ervaringen als tandarts