Wijkdebat: Tess Meerding (VVD)

Op 16 maart zijn de lokale verkiezingen. Benieuwd waar partijen voor staan? Zaterdag 19 februari organiseert Wijkplatform Oost in buurtcentrum Podium Oost een wijkdebat over (politiek) zaken die spelen in Oost. Bewoners gaan er in gesprek met toekomstige raadsleden van verschillende partijen. In een reeks artikelen introduceren we (kandidaats) raadsleden die aan dit debat meedoen. Wat willen ze voor Oost betekenen?

Splitsen voor starters
Het jonge raadslid voor de VVD Tess Meerding is geboren in Utrecht. Ze werkt en woont in Oost, in de buurt van het Wilhelminapark. “Ik huur in een oud huis een van de vier appartementen die daar in zijn gemaakt. Zo kan ik als starter tóch in deze leuke wijk wonen. Wij zien het splitsen van woningen als een kans om jonge mensen in de stad te laten wonen. Het mag de leefbaarheid in de buurt uiteraard niet onder druk zetten. Zo hebben wij op eigen terrein ruimte om de fietsen te stallen. Dat kan niet overal. Maar de gemeente moet niet te snel zeggen dat splitsen ongewenst is.”

Ook de auto mag er zijn
“In Utrecht is de fietser koning, op zich prima, maar wie een auto heeft komt meer en meer in de knel. Deelvervoer en ondergrondse parkeergarages zijn er (nog) onvoldoende, dus voor een auto mag nog plek zijn. Zelf heb ik geen auto. Binnen de stad verplaats ik me lopend of met de fiets, en verder weg reis ik met de trein. Ik werk gelukkig in de stad. Maar die luxe heeft niet iedereen, dus autorijden, fietsen en lopen zijn voor ons gelijkwaardige vervoersvormen die elk hun plek en ruimte mogen hebben. Het verbannen van de auto naar de ventwegen van de Maliebaan, nota bene zonder noemenswaardig overleg met aanwonenden, is ook een voorbeeld van het uit de stad jagen van de auto. Daar willen we na de verkiezingen opnieuw naar kijken.”

Veilige buurt
“Oost is een van de veiligste buurten van de stad. Toch voel ik me soms niet op m’n gemak als ik ’s avonds in of rond het park wandel en de verlichting is defect. Of als er veel rommel op straat ligt. Uit de statistieken mag blijken dat het aantal woning- en autoinbraken terugloopt, veiligheid is ook een gevoelskwestie. Ook de buurthoreca draagt bij aan een levendige, prettige wijk. Oost heeft in tegenstelling tot andere wijken voldoende (dag)horeca, dat is fijn. We moeten ze wel steunen, want corona heeft zijn tol geëist. Dus in ieder geval de komende tijd wat meer terras, zeker als straks het zonnetje weer gaat schijnen.”

Eerder verschenen in deze reeks:
Gert Dijkstra (EenUtrecht)
Mirthe Biemans (PvdA)
Jantine Zwinkels (CDA)

Info: wijkdebat ‘Verkiezingswijzer Oost
Zaterdag 19 februari | 16-18 uur | Podium Oost
Een samenvatting van het debat wordt na afloop uitgezonden op onze website.

Foto Tess Meerding (VVD) wil dat bewoners zich veilig voelen – Arnoud Wolff