Voorstelling over Truus van Lier

Als de leider van het verzet vraagt: wie doet er mee? steken (bijna) all kinderen van de groepen 6 en 7 in de gymzaal van de Utrechtse Schoolvereniging hun vinger op. “Indrukwekkend”, vinden de acteurs Elles Leferink, Dolores Leeuwin (bekend van Klokhuis) en Guido Hoek. Ze speelden vandaag tijdens een try-out de geheime bijeenkomst na waarin Truus van Lier (1921-1943) aangaf te willen strijden tegen de bezetter, ook al zou ze daar haar leven voor moeten geven. Het is het thema van hun jeugdvoorstelling Truus die ze 4 mei op gaan voeren in de Domkerk: heb jij de moed om een Truus te zijn?

Verzetsstrijder in Oost
Schrijver en buurtgenoot Jessica van Geel publiceerde vorige week haar biografie over Truus van Lier, ook een (oud)buurtgenoot, want ze groeide op aan de Prins Hendriklaan in het huis naast het Rietveld Schröderhuis. In haar boek beschrijft Jessica hoe de jonge student Truus een verzetsstrijder werd die op 3 september 1943 de hoofdcommissaris van de Utrechtse politie en NSB’er Gerard Kerlen doodschoot. Niet veel later werd Truus verraden, opgepakt en in Duitsland terechtgesteld.

Theatervoorstelling Truus
Dit verhaal is (opnieuw) actueel, en inspireerde het Utrechtse comité 4 mei-herdenking om de eerder genoemde Elles en Jessica te vragen om van het boek een theatervoorstelling te maken gericht op jongeren (vanaf 8 jaar). Thema’s in het boek én de voorstelling zijn: Hoe word je verzetsstrijder? Mag je iemand doodschieten om meer leed te voorkomen? En wie is zo moedig om dat te doen, als je weet dat je hoogstwaarschijnlijk zelf ook zal sneuvelen?

Dapper en eigenwijs
Tijdens deze try-out vroegen de acteurs aan de kinderen om reacties. Zoals: wat is dat eigenlijk, verzetswerk? “Dan werk je tegen om iets te stoppen. Maar je kunt wel straf krijgen.” En wat voor karakter heeft Truus volgens jullie? “Dapper en eigenwijs.” Tenslotte mochten de kinderen aan de acteurs tops en tips geven (wat ging er goed, wat kan er beter): “Minder op je spiekbriefje kijken, dat zegt onze juf ook altijd.” Gelukkig hebben de acteurs nog twee weken om te oefenen …

Dodenherdenking 4 mei 20:00 uur op het Domplein
Voorstelling ‘Truus’ in de Domkerk 18-19 uur;
Toegang: gratis, reserveren niet nodig;
Leeftijd: iedereen vanaf 8 jaar.
Meer info: www.4meiutrecht.nl/

Foto: Elles Leferink, Dolores Leeuwin en Guido Hoek in gesprek met groep 6 van de Utrechtse Schoolvereniging – Arnoud Wolff