Viruskiller in de klas

De lockdown voor basisscholen is voorbij, maandag mogen de kinderen in Oost hun juf of meester weer in het echt zien, ijs en weder dienende natuurlijk, want de sneeuw en gladheid is een extra uitdaging. Maar het is een opluchting voor veel ouders die thuisonderwijs en (thuis)werken moeilijk kunnen combineren. Bij leerkrachten en ouders leven nog wel grote zorgen: gaat de heropening niet ten koste van de gezondheid?

De Utrechtse Schoolvereniging aan de Frans Halsstraat heeft daarom de schoolsluiting benut om te investeren in luchtkwaliteit. Directeur Judith Toen: “Wij willen dat ons monumentale schoolgebouw voor leerlingen en leerkrachten een veilige en gezonde plek is. We hebben daarom in elke klas een apparaat neergezet dat fijnstof, pollen, ziekmakende bacteriën en virussen uit de lucht filtert. We verwachten dat de kinderen zich in de klas dan beter kunnen concentreren en leerkrachten minder hoofdpijn etc krijgen. Het zijn apparaten die in Zuid Korea al jaren op grote schaal gebruikt worden, vooral in scholen, mede om het sars-virus tegen te gaan. Naar verwachting werken deze apparaten ook tegen het coronavirus, en dat zou natuurlijk fantastisch zijn!”

Voor het schoolbestuur was het een weloverwogen beslissing. Bestuurslid Femke Bos: “We hebben dit jaar, versneld door de pandemie, een duidelijke keuze gemaakt binnen het budget: meer investeren in gezonde lucht en minder in bijvoorbeeld nieuwe speeltoestellen. Met deze apparaten (merk: Viruskiller) willen we ziekteverzuim onder leerkrachten en leerlingen structureel tegengaan, wat ten goede komt aan de leerprestaties. Nu er weer lesgegeven gaat worden blijven we de luchtkwaliteit monitoren. Uiteraard delen we onze kennis en ervaring graag met andere scholen, want het is voor álle kinderen in Utrecht van belang dat ze op een veilige en gezonde plek onderwijs krijgen. Wie interesse heeft kan me via f.bos@usvschool.nl bereiken.”

Foto: Bstuurslid Femke Bos naast de Viruskiller die de luchtkwaliteit in de klas bewaakt