Wie was burgemeester Reiger?

De naamgever van de Burgemeester Reigerstraat kreeg in 1908 een borstbeeld aan de Maliebaan, het jaar waarin hij stierf aan een longontsteking. Bernardus Reiger werd in 1845 geboren in Groningen, begon als ondernemer (firmant in een beetwortelsuikerfabriek), kwam in 1877 in de Utrechtse gemeenteraad, om in 1891 benoemd te worden tot burgemeester, de functie die hij tot zijn dood bekleedde.

Parken, trams en armenzorg
In die tijd breidde de stad uit buiten de singel en kwam met name Utrecht-Oost, tot dan toe voornamelijk hoveniersgebied, tot ontwikkeling. Bernardus was nauw betrokken bij de aanleg van parken en een tramnetwerk. Ook zorgde hij dat veel huizen (ook van de ‘kleine man’) een gasaansluiting kregen. Hij wordt geroemd als bekwaam bestuurder en een man van groot gewicht (ook letterlijk) die zich als liberaal politicus niet alleen inzette voor het bedrijfsleven maar ook voor bijvoorbeeld de armenzorg. Hij was geliefd in de stad en daarom kreeg hij snel na zijn dood ter nagedachtenis een in brons gegoten beeld op deze markante plek.

Burgemeester Reigerstraat
De aanleg van de Oosterspoorlijn in 1874 doorsneed de drie Baanstegen die haaks op de Maliebaan het hoveniersgebied inliepen. De derde Baansteeg kreeg een spoorwegovergang. Onder de rooilijnverordening werd die in 1911 verbreed, verhard én hernoemd tot Burgemeester Reigerstraat. De straat werd later ook doorgetrokken naar het Wilhelminapark. Zo ontstond een belangrijke verbindingsweg tussen Wilhelminapark en binnenstad.

Buurt: Maliebaan | kaart
Foto: Borstbeeld Burgemeester Bernardus Reiger – Het Utrechts Archief omstreeks 1915